HomeJustíciaL’Audiència Nacional processa 42 persones relacionades amb el cas Acuamed

L’Audiència Nacional processa 42 persones relacionades amb el cas Acuamed

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón ha processat un total de 42 persones relacionades amb la trama de corrupció dins l’empresa pública Acuamed. Entre les obres investigades hi ha la de descontaminació del pantà de Flix.

El jutge considera que la cúpula d’Acuamed hauria pogut incórrer en els delictes de corrupció en els negocis, falsedat documental, frau en l’administració, prevaricació i malversació de cabals públics. Entre les obres investigades hi ha la descontaminació del pantà de Flix, en què s’investiga -com en una desena d’altres obres d’àmbit estatal- si Acuamed hauria afavorit determinats contractistes per a efectuar treballs que mai es van dur a terme, o que es van inflar factures a canvi de comissions a càrrecs directius dins l’empresa pública. Altres de les obres investigades són la construcció de grans plantes dessaladores a Almeria o Alacant o la construcció de diferents sistemes de captació d’aigua dins la comunitat de Múrcia. Des d’Acuamed, a més, es facilitava que els subcontractistes participessen en la redacció d’informes sobre les tasques que calia efectuar, al marge dels criteris tècnics.

De fet, Acuamed va donar per acabaes les obres de descontaminació del pantà de Flix al desembre de 2015. Un any després, arran de la sortida a la llum de la trama de corrupció, es va demostrar que encara quedaven 80.000 metres cúbics de llots contaminats al fons de l’embassament. El 2018, l’empresa Tragsa, també de titularitat pública, va reprendre les obres i les va finalitzar. Actualment s’està duent a terme el desmantellament del doble tancat de palplanxa que ha confinat la zona de més alta contaminació durant els últims deu anys. Està previst que en els propers mesos se’n complete la retirada i s’efectuen tasques de remodelació de la llera del riu al voltant de l’embassament, a la zona del polígon químic, que fins ara ha ocupat Ercros.

Entre els processats hi ha l’exdirector general d’Acuamed, Arcadio Mateo, a qui s’imputen diverses comissions arran de les adjudicacions irregulars, que tindrien formes d’ingressos, però també de viatges dins i fora de l’Estat espanyol i, fins i tot, també un implant de cabells a Turquia valorat en uns 4500 euros. A banda, també se l’acusa d’haver especulat amb un crèdit de 500 milions d’euros que el Banc Europeu d’Inversions (BEI) va concedir al Ministeri d’Agricultura i Medi Ambient. Mateo hauria format una cartera d’inversió a llarg termini amb entitats bancàries com BBVA, Santander, Unicaja o Caixa Laboral.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

3 + 4 =

Últimes notícies