HomeTurismeL’Ebre, destí cicloturístic d’èxit

L’Ebre, destí cicloturístic d’èxit

Les Terres de l’Ebre són considerades per la UNESCO un espai natural i humà únic a tot el món, amb el reconeixement de Reserva Natural de la Biosfera. Per este motiu, l’Ebre és un dels destins turístics preferits dels viatgers i que oferixen un gran ventall d’activitats, entre elles i de gran protagonisme, el cicloturisme. La diversitat de paisatges de les Terres de l’Ebre oferix una gran llista de rutes que es poden fer amb bicicleta, com també rutes de senderisme, rutes BTT i senders de gran recorregut (GR).

El cicloturisme representa una oportunitat per a les Terres de l’Ebre. Siscó Pepió, regidor de Turisme, Promoció Econòmica, Noves Tecnologies i Agermanaments de Tortosa, explica que “les característiques del territori permeten desenvolupar de manera plena diferents modalitats d’esta pràctica, com ciclisme en carretera o de muntanya, però també adequades per a diferents tipus de segments. És a dir, des de la família que vol fer una petita sortida per la Via Verda fins al grup ciclista que vol fer una ruta de 200 km amb diferents desnivells; tots tenen la seua opció de gaudir amb la bici gràcies a la diversitat de paisatges i terrenys”.

Les entitats de promoció turística, entre les quals el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, sempre havien apostat per promocionar el turisme familiar, però des de fa uns anys que, a més a més, també es vol promocionar el cicloturisme esportiu, adreçat a uns ciclistes més professionals.

Pel que fa a la demanda, hi ha moltes variants de perfil de cicloturistes amb diferents nivells d’exigència i interessos que permeten desestacionalitzar el turisme. Per este motiu, des de l’Ajuntament de Tortosa aposten per esta opció: desestacionalitzar, buscar nous públics i aprofitar les característiques del territori i d’un clima que permet la pràctica al llarg de tot l’any. A més a més, s’afegix que, amb la pandèmia, les Terres de l’Ebre han esdevingut una destinació molt valorada gràcies a la seua riquesa natural i ser una zona sense massificació, i la Via Verda, un any més, continua sent el destí preferit de moltes persones.

L’artèria de la via verda

La Via Verda transcorre per l’antiga via fèrria de la Vall de Zafán que unia l’Aragó amb el Mar Mediterrani, i que va estar en funcionament durant 31 anys, fins a tancar-se definitivament el 17 de setembre de 1973. Al llarg dels seus 170 km, compta amb 19 estacions antigues,  repartides entre Puebla de Híjar i Tortosa, algunes d’elles rehabilitades, com són: Puebla de Híjar com a actual línia de Ferrocarril; Torre de Comte com un hotel restaurant de quatre estrelles, la de Xerta, oferint lloguer de bicicletes, la d’Aldover com a bar i la de Benifallet, rehabilitada com a bar restaurant i que disposa d’allotjament per a poder pernoctar amb alberg i pensió.

A principis del 2020, el Consell Comarcal del Baix Ebre va instal·lar en tres zones de la Via Verda (Tortosa- Aldover- Benifallet) uns comptadors per atenir una idea de quants visitants tenia este destí.

Els sis primers mesos de l’any es van comptabilitzar un total de 226.641 persones que havien visitat la Via Verda, siga amb bicicleta o a peu, una xifra nombrosa tenint en compte que al gener va succeir el temporal Glòria, que va afectar un tram de la Via, fet que va impossibilitar l’opció d’accedir-hi. El confinament domiciliari també va afectar negativament, i únicament va registrar 2.897 persones durant el primer mes de confinament, entre març i abril; va afectar en una davallada del 90% respecte del mes anterior a la covid (recordem que l’estat d’alarma instaurat no permetia els desplaçaments, ni passejar ni fer esport). D’estes persones comptabilitzades, 2.897 pertanyien al terme de Tortosa (1.461 vianants i  760 ciclistes), això suposa una mitjana diària de 69 persones, una xifra que queda molt lluny de les 700 persones diàries de mitjana que s’aconseguia abans del confinament.

Pel que fa als mesos d’estiu, ja passat el confinament i tornant d’una desescalada progressiva, la Via Verda va recaptar 78.532 usuaris (38.198 al juliol i 40.334 a l’agost; i s’aconseguia el nombre màxim de visitants el 12 d’agost amb 1.338 persones).  En total, l’any 2020, la Via Verda va atraure un total de 342.000 persones que van elegir el turisme d’interior. Encara que no hi ha xifres sobre com esta anant el 2021, tot apunta que s’incrementaran els resultats.

Rutes variades

Més enllà de la Via Verda, l’entorn de Tortosa és una gran xarxa plena de senderes, camins i barrancs per als amants de la bicicleta tot terreny o mountain bike, que compta amb més de 10 rutes especialitzades de BTT. El mateix Parc Natural dels Ports oferix mil possibilitats amb pujades pedregoses i revolts serpentejants per als que s’atrevixen amb les llargues distàncies i els desnivells.

Un circuit indicat per a la BTT és l’ascens fins a l’ermita de Mig Camí, on el camí seguix en ascensió fins a l’ermita del Coll de l’Alba, i gaudir de les vistes de la vall de l’Ebre i del Delta.

La ruta del Camí Natural de l’Ebre o Camí de Sirga és una ruta cicloturística que es fa a la vora del riu Ebre i que acompanya fins a la desembocadura d’este. Una altra ruta possible és arribar fins al Coll de l’Alba, seguir cap al parc eòlic i descendir a la Torre de Fullola. En este sentit els usuaris poden perdre’s pels paratges muntanyosos de Bítem i Montaspre i, en direcció contrària, poden fer la ruta entre la Via Heraclea i la Via Augusta, direcció Raval de Cristo i Mas de Barberans, i fins i tot arribar cap a Vinallop i Mianes. Una altra alternativa és descobrir els camins de la falda dels Ports, o arribar fins a la mateixa població d’Alfara de Carles. Sense dubte, els entorns de la serra de Cardó són un altre dels destins més indicats per als que desitgen jornades intenses a sobre de la seua BTT.

Els paratges muntanyosos dels variats entorns de Tortosa oferixen moltes alternatives per als pedals més exigents.

“Estem treballant per a generar un bon posicionament, és a dir, que les Terres de l’Ebre siguen conegudes com un lloc ideal per a venir amb la bici gràcies a les possibilitats que oferix el territori i la capacitat de satisfer les necessitats dels cicloturistes, implicant els diferents agents privats com són els allotjaments o les empreses de serveis i lloguer, per tal que assumisquen esta aposta pel cicloturisme i adapten la seua oferta i serveis per a permetre una experiència totalment satisfactòria”, conclou el regidor de Turisme, Siscó Pepió.

El passat mes de maig, el Consell Comarcal del Baix Ebre va obtindre els segells de cicloturisme i senderisme, un premi de naturalesa turística que ha estat atorgat per l’Agència Catalana de Turisme de Catalunya, on es certifica que “viatjar a casa nostra és viure una experiència biosostenible, a banda que el turisme interior per la Via Verda és comparable a l’èxit de qualsevol població de costa”, va destacar el president del Consell Comarcal, Xavier Faura. A més, el president explica que els segells serviran per a integrar totes les empreses i entitats dels diferents sectors del senderisme i cicloturisme que organitzen rutes, viatges allotjaments, etc.

A banda, el Consell Comarcal del Baix Ebre va editar una guia turistica de cicloturisme i MTB al Baix Ebre: Pedalant per les Terres de l’Ebre, impulsada pel projecte Baix Ebre Avant. La guia aplega un total de 17 rutes, on cada una té una breu descripció, el perfil del recorregut, una fitxa tècnica amb les dades sobre el desnivell, distància i nivell de dificultat, un plànol amb el recorregut dibuixat i un codi QR per accedir a més informació.

A més a més, són moltes les empreses que han nascut per cobrir este àmbit. Actualment, hi ha més de 20 empreses que es dediquen al lloguer de bicicletes per la Via Verda, empreses que es dediquen a organitzar rutes pels entorns ebrencs, i més activitats com piragüisme, barranquisme, esports d’aventura i altres tipus d’activitats que ofereix el paisatge de les Terres de l’Ebre.

L’Hotel Sb Corona ja ha treballat per adaptar el seu hotel a n’esta oferta i ofereix un servei cicloturístic per totes aquelles persones que venen a gaudir de les rutes ebrenques. El director de l’hotel, Josep Rodrigo, explica que la seua oferta cicloturística consisteix a oferir un servei per poder guardar les bicicletes i un taller amb tot un seguit d’eines especialitzades per poder fer qualsevol reparació a la bicicleta. A banda, també compten amb un servei de neteja, de rentadora i assecadora per a poder rentar la roba. “Vam veure la necessitat d’oferir estos serveis, ja que les Terres de l’Ebre tenen un potencial molt gran quant a rutes cicloturístiques. Tortosa és un bon punt de partida per a fer rutes circulars i conèixer tot el territori, i especialment, els dos parcs naturals que tenim, els Ports i el Delta”.

Això va ser una iniciativa privada impulsada per l’hotel Corona, on a través de la creació d’una pàgina web, www.sbhotelsandbike.es, s’oferixen al client més de 30 rutes (22 rutes de carretera, 10 de muntanya i 3 d’urbanes).

Es pot gaudir d’esta experiència i de totes les altres activitats que tenen les Terres de l’Ebre, com la navegació fluvial, la seua cultura, els seus espais naturals, birdwatching o el turisme rural, tot combinant-t’ho amb una gran oferta gastronòmica.

Aida Cid
Aida Cid
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

83 + = 93

Últimes notícies