HomeSense categoriaLes Brigades Internacionals són homenatjades en la commemoració dels 80 anys del...

Les Brigades Internacionals són homenatjades en la commemoració dels 80 anys del final de la Batalla de l’Ebre

ACN La Fatarella .- Les Brigades Internacionals han estat homenatjades aquest diumenge a la Fatarella amb la recreació històrica de l’últim combat de la Batalla de l’Ebre. La commemoració s’emmarca en els actes de celebració dels 80 anys del final de la Batalla i hi van participar prop d’una quarantena de familiars dels brigadistes, procedents dels Estats Units, Holanda, Escòcia, Alemanya i Rússia. “És important recuperar la memòria per poder transmetre a les generacions futures els ideals de la república, no podem fer amnèsia perquè si no estem condemnats a repetir els errors de l’any 1936”, va asseverar Àlex Sambró, president de l’Associació Lo Riu i organitzador de l’acte.

“El meu pare pensava que era el més important que va fer a la seva vida perquè va tenir l’oportunitat de combatre el feixisme” ha afirmat John Kailin, fill del brigadista nord-americà Clarence Kailin qui va formar part de l’exèrcit republicà durant la Guerra Civil Espanyola. “No sabia com va sobreviure” reconeix Kailin fill per la duresa del front. Amb tot, recorda històries de la guerra com que el seu pare sovint no podia veure el cel a causa dels bombardejos de l’aviació alemanya. “La contaminació era densa, un infern”, rememora.

En Kailin és un dels representants de les associacions de brigadistes internacionals, de set països diferents, que es van aplegar el cap de setmana per commemorar i homenatjar les brigades internacionals. De fet, aquest diumenge la Serra de la Fatarellava tornar a ser l’escenari de l’últim combat de la Batalla de l’Ebre. Amb les trinxeres i els búnquers originals els soldats de l’exèrcit republicà i del bàndol dels nacionals han recreat davant del públic com va ser l’última ofensiva a l’Ebre, datada entre 14 i 15 de novembre de l’any 1938. “Hem triat aquest lloc perquè és l’escenari real”, ha precisat Sambró.

Per l’escocesa Sandra Trotter, membre de Internacional Brigade Memorial Trust, el govern espanyol hauria d’implementar més polítiques per recuperar la memòria històrica. “Haurien de fer més per honorar i recordar la gent que va venir d’arreu del món i de diferents ideologies per defensar la república espanyola”, va afirmar.

“És la primera i la millor mostra de solidaritat internacional i cal recordar que moltes persones que mai havien viatjat fora del país ho van fer per combatre el feixisme” va afegir Trotter. I és que en aquesta línia que va remarcar que és important que les noves generacions –tant espanyols com britànics – coneguin la història. “T’agradi o no la Guerra Civil Espanyola és part de la història i necessiten aprendre-ho”, va subratllar. 

A part de la recreació històrica, els familiars dels brigadistes han fet una ofrena floral i han inaugurat una placa commemorativa en memòria a Manuel Tagüeña, Tinent Coronel del XV Cos de l’Exèrcit republicà. També es va inaugurar aquest dissabte el Bosc de la Memòria.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 30 = 34

Últimes notícies