Les denúncies a la policia per violència masclista en l’àmbit de la parella van créixer més d’un 34 % a les Terres de l’Ebre entre el 2019 i el 2023. Segons les dades de la Regió Policial dels Mossos d’Esquadra, van passar de 368 a 494. També es van incrementar, i encara amb un percentatge superior, les denúncies per violència masclista en l’àmbit familiar: de 58 l’any 2019 se va passar a les 99 de l’any passat, és a dir, un 70,7 % més. Això, en un context en què només una de cada cinc víctimes de violència masclista denuncia el seu cas, segons dades difoses per l’Assemblea Vaga Feminista de les Terres de l’Ebre. És a dir, la gran majoria no denuncia, per temor o desconfiança cap a les institucions, “especialment aquelles en situació administrativa irregular que tenen por de rebre una doble violència i ser deportades”. Fent una regla de tres, si es tenen en compte els silencis, a les comarques de l’Ebre hi hauria prop de 2.500 casos anuals de violència dins de la parella.
De nou amb dades constatables, en els primers sis mesos del 2024 es van registrar a Catalunya 8.315 denúncies per violència masclista en l’àmbit de la parella, amb 223 casos a les Terres de l’Ebre (2,7 %). Són dades fetes públiques per la mateixa entitat que indiquen que el 2024 potser se frena a l’Ebre la tendència a l’alça del nombre de denúncies de violència masclista en la parella.
La realitat de fons, però, és crua, i a Catalunya s’han registrat enguany 19 feminicidis fins al 25 de novembre, superant el rècord de 14 assassinats del 2023. Des del 2012, 151 dones han mort a mans d’hòmens -el 65 % dels crims els va perpetrar la parella i el 17,8 %, l’exparella-, amb un balanç de 97 infants orfes. Un dels feminicidis d’enguany se va perpetrar a Amposta a l’abril.
Telèfon i adreça gratuïts i confidencials
L’Administració oferix a les dones diferents vies d’entrada per a demanar ajuda. Una d’elles és el telèfon 900 900 120 i l’adreça electrònica [email protected], un servei gratuït i confidencial, les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any. Este servei atén les demandes relacionades amb qualsevol forma de violència contra les dones. A les Terres de l’Ebre, el 2023 se van fer per esta via 167 atencions, mentre que enguany se n’han fet 57. A Catalunya, l’any passat se van fer 14.198 atencions, el 88 % de les quals per violència en l’àmbit de la parella, segons l’estadística recollida per l’Observatori de la Igualtat de Gènere (OIG). Enguany, fins a l’agost, el telèfon ha rebut 8.712 trucades per motiu de violència masclista.
SIAD
Els serveis d’informació i atenció a les dones (SIAD), de titularitat municipal o comarcal, informen sobre qualsevol matèria, com ara salut, treball, habitatge, serveis i recursos per a les dones i, si s’escau, les deriven cap a entitats i organismes específics. A les Terres de l’Ebre hi ha SIAD a les quatre comarques, i també a Tortosa i Amposta com a municipis de més de 20.000 habitants. Del total de 127.235 atencions a dones fetes pels SIAD a Catalunya el 2023, en un 16,9 % s’hi va detectar una situació de violència masclista, i la majoria de les víctimes responia a un perfil d’entre 30 i 45 anys. A les Terres de l’Ebre es van fer 3.519 atencions a dones en esta situació, segons l’OIG, i es van atendre un total de 1.225 dones. Fins al juny d’enguany, al país s’han fet 69.361 atencions, que han permés detectar 6.245 dones en situació de violència masclista.
SIE
El servei d’Intervenció Especialitzada (SIE) és un servei gratuït que oferix atenció especialitzada i acompanyament a totes les dones joves i adultes i els seus fills i filles afectats per processos de violències masclistes, per a facilitar el seu procés de recuperació i reparació de les violències viscudes i del dany patit. Durant el 2023, segons dades dels Serveis Territorials d’Igualtat, se van fer a les Terres de l’Ebre 225 noves atencions i, pràcticament cada mes, se van haver d’atendre també menors. A Catalunya, de gener a juny de 2024, el nombre de dones ateses en estos serveis ha sigut de 8.569. El 2023, va ser el servei català especialitzat que va atendre més víctimes, amb 11.578 dones i 1.772 filles i fills.
SAR
Els serveis d’acolliment i recuperació (SAR) són serveis gratuïts, especialitzats, residencials i temporals que oferixen acolliment i atenció integral per a possibilitar el procés de recuperació i reparació de les dones i de les seues filles i fills dependents, que requerixen un espai de protecció a causa de la situació de risc motivada per la violència masclista. L’any 2022 se van atendre 97 dones i 97 fills i filles, i el 2023, 102 dones i 83 filles i fills.
SSL
Els serveis substitutoris de la llar (SSL) són serveis destinats a dones que es troben en situació de qualsevol forma de violència masclista i que necessiten un espai de protecció a causa de la situació de risc. El 2020 hi va haver l’increment més significatiu respecte de l’any anterior, un 152,4 % més de filles i fills ateses i un 60 % més de dones. Este increment continua durant l’any 2021 i 2022. Es reduïx el 2023, amb 222 dones ateses i 214 filles i fills, però previsiblement augmentarà enguany, en què fins al juny estos serveis han atès 178 dones i 124 filles i fills.
STPT
Els serveis tècnics de punt de trobada (STPT) són un recurs gratuït destinat a atendre i previndre, en un lloc neutral i transitori i en presència de personal qualificat, la problemàtica que sorgix en els processos de conflictivitat familiar. Durant l’any 2023 se van atendre 1.187 famílies i 1.547 fills i filles. Des del gener fins al juny de l’any 2024 s’han atès 231 famílies i 268 infants i s’han emès 38 ordres de protecció.
SIC
El Servei d’Intervenció en Crisi (SIC) és un servei d’assistència psicològica que oferix suport a les víctimes amb un alt impacte a causa de situacions de violències masclistes viscudes, en el lloc on s’ha produït el fet o allà on més convinga a la víctima, i amb la màxima immediatesa possible. La intervenció la realitzen psicòlogues especialitzades. A les Terres de l’Ebre, l’any 2023 se van activar dos sol·licituds, se van fer 17 intervencions i es van atendre 12 persones. El 2024, s’ha activat una sol·licitud, s’han fet 13 intervencions i s’han atès 25 persones.
A part de totes les portes d’accés a l’atenció a la víctima, hi ha eines basades en la telelocalització que oferixen a les víctimes de violència masclista una atenció immediata, davant les eventualitats que els puguen sobrevindre, i altres que permeten verificar el compliment de mesures i de penes de prohibició d’aproximació a la víctima.
A través del sem
Per la seua banda, els diferents serveis assistencials del sistema de salut de Catalunya van detectar 10.805 casos, amb diagnòstics de sospita i confirmats, de violència masclista contra les dones durant el 2023, un 5,22 % més que el 2022, que van arribar als 10.240. Enguany, el SEM ha atès 523 persones amb sospita de violència sexual a Catalunya entre l’1 de gener i el 15 de novembre, una xifra que es manté estable respecte al mateix període de l’any anterior. D’estes atencions, vuit s’han fet a les Terres de l’Ebre.
L’acte institucional del 25N, a Móra d’Ebre
El Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre va acollir la commemoració del Govern del Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència contra les Dones a les Terres de l’Ebre, amb un acte a Móra d’Ebre amb el lema “Volem espais lliures i segurs, volem la implicació de tothom” i que va incloure la presentació d’una obra artística de l’alumnat de l’Escola d’Arts Plàstiques i Disseny de Móra la Nova i la presentació de recursos institucionals com la Unitat de Suport a l’Alumnat en situació de Violència (USAV).