HomeCulturaLes emocions proscrites i inexpressades, protagonistes del 'Femme in Arts' 2022

Les emocions proscrites i inexpressades, protagonistes del ‘Femme in Arts’ 2022

Hi ha una política cultural de les emocions —inscrita en els nostres codis de conducta social— que organitza el que podem sentir i el que no. Es tracta de mecanismes que ajuden a amagar o reprimir impulsos. Un fenomen especialment limitador en el cas de les dones. “En aquest Femme in Arts volem focalitzar la mirada en els codis culturals que provoquen emocions inexpressades, com per exemple la ràbia que ens ha estat negada. I volem analitzar com aquestes emocions es transmeten de generació en generació. Com s’ubica el dolor als nostres cossos i a les nostres narratives?”, es pregunta la periodista Anna Zaera, comissària del festival Femme in Arts, organitzat per Lo Pati – Centre d’Arts de les Terres de l’Ebre a Amposta. Enguany, el certamen celebrarà la seua sisena edició del 24 al 27 de novembre, amb la voluntat d’abordar des de l’art el debat sobre les emocions proscrites.

El programa inclou diàlegs, performances, videoassaig, teatre i, per primer cop, una acció col.lectiva protagonitzada per dones locals. Tot plegat amb l’objectiu de plantejar un feminisme obert i inclusiu amb el col·lectiu transmaricobollo. El festival s’inaugurarà oficialment divendres 25 de novembre, amb l’espectacle A String Section de la companyia anglesa Reckless Sleepers, fundada el 1989. Per primer cop, el festival acollirà una producció estrangera. Dirigida per la performer Leen Dewilde, la proposta aborda una de les emocions inexpressades que articulen el festival: la ràbia. Destrossar objectes, esmicolar tasses, enderrocar parets, tallar mobles i serrar les cames de les cadires, també forma part de la nostra essència. Per això, l’obra gira al voltant d’un senzill conjunt de sis cadires, sis dones i sis xerracs, amb una escena que es veurà alterada per la ràbia de les protagonistes.

El dia anterior, dijous 24, Lo Pati acollirà dues activitats prèvies. En primer lloc, el debat sobre Projectes culturals descentralitzats amb perspectiva de gènere amb la participació de dones que contribueixen a crear noves narratives des de la cultura i en indrets tradicionalment lluny dels grans centres urbans: Anna Giribet (Fira Tàrrega), Aida Bañeres (Dones reals), Pepa Plana (pallassa) moderades per Neus Barberà (Surtdecasa). I en segon lloc, l’espectacle de dansa Cyberexorcismo que aprofundeix en com les xarxes socials —especialment TikTok— poden servir per compartir, subvertir i expressar l’exhibició pública i el debat sobre dels cossos femenins.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + = 14

Últimes notícies