HomeSalutLes infermeres alerten que els casos de xarampió s’incrementaran amb les vacances

Les infermeres alerten que els casos de xarampió s’incrementaran amb les vacances

Les infermeres de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) alerten que els casos de xarampió poden incrementar de forma important si no comencem ja a millorar les cobertures vacunals.

A l’estiu molta gent marxa de vacances i, ara mateix, ens trobem que en altres països d’Europa hi ha una alta incidència de casos, (és, per exemple, el cas d’Anglaterra on des d’octubre s’han notificat 1.570 casos) això provocarà contagis i, quan aquests viatgers tornin a casa nostra ens trobarem aquí també amb un increment important de casos”, explica la infermera d’atenció primària Pepi Estany, coordinadora del grup de vacunes de l’AIFiCC.

És per tot això, que l’AIFiCC fa una crida als professionals sanitaris per a promoure la vacunació contra el xarampió en la població.

Des de l’Associació expliquen que “el xarampió es propaga amb facilitat, és altament contagiós i es pot contraure a qualsevol edat, si no s’ha passat o estàs vacunat amb dues dosis de vacuna. És important no perdre de vista, que es tracta d’una malaltia greu que pot derivar en complicacions i fins i tot en la mort”.

L’efectivitat de la vacunació contra el xarampió és clara, quan agafes aquesta malaltia, entre un 7-9% pacients presenten otitis mitjana, si estan vacunats, zero; un 8% pateix diarrea, si estan vacunats, zero; entre un 1-6% presenten pneumònia, amb la vacuna, cap.

L’AIFiCC celebra a Reus el proper 6 de juny la IX Jornada de Vacunes amb l’objectiu que les infermeres d’atenció primària, responsables de la vacunació de la població, es mantinguin al dia sobre les darreres evidències científiques i les recomanacions actuals en vacunació.

Les cobertures a Tarragona i Terres de l’Ebre

En el cas del xarampió, els nens menors de 4 anys vacunats amb dues dosis de xarampió arriben al 86,84% a Tarragona i al 86,75 a Terres de l’Ebre. En el cas d’adults nascuts entre 1960 i 1980, la cobertura arriba només al 58,67% al Camp de Tarragona i al 62,96% a Terres de l’Ebre.

En general, però les cobertures vacunals del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre estan per sobre de la mitjana de les cobertures de Catalunya, però de totes maneres unes i altres tenen recorregut de millora.

Altres cobertures vacunals són la tos ferina en embarassades que és un 87,01% a Camp de Tarragona i un 85,12% a Terres de l’Ebre (78,08% a Catalunya); la cobertura de tos ferina en nens arriba al 96,47% al Camp de Tarragona i al 97,39% a Terres de l’Ebre (93,33% a Catalunya). Respecte a la vacunació de grip en embarassades trobem un 32% al Camp de Tarragona i un 29,70% a Terres de l’Ebre (29,67% a Catalunya), en el cas de nens petits vacunats contra la grip, la cobertura és del 29,01% al Camp de Tarragona i un 20,04% a Terres de l’Ebre (26,11% a Catalunya). En el cas de la grip en majors de de 59 anys, la cobertura vacunal arriba al 45,75% a Camp de Tarragona, i 49,16% a Terres de l’Ebre (48,98% a Catalunya).

Símptomes del xarampió

Els símptomes, inicialment, s’assemblen a un refredat amb secreció nasal, tos i febre lleu. Entre el tercer i el setè dia, arriba la febre amb temperatures que poden assolir els 41 °C.

L’erupció vermella tant característica de la malaltia dura entre quatre i set dies, i sol començar a la cara i després s’estén per tot el cos. També poden aparèixer petites taques blanques a les genives i a l’interior de les galtes.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 51 = 59

Últimes notícies