HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catLes Terres de l’Ebre s’engalanen per celebrar l’Any Rector de Vallfogona

Les Terres de l’Ebre s’engalanen per celebrar l’Any Rector de Vallfogona

Aquest mes de febrer que acabem d’estrenar ha vist l’obertura de l’Any Rector de Vallfogona, organitzat per la Institució de les Lletres Catalanes, al Palau de la Generalitat de Catalunya. La Commemoració dels 400 anys de la mort del poeta i mite alhora ens brinda l’oportunitat d’acostar-nos a la seua figura, cabdal per al nostre patrimoni cultural, i comprendre’n la magnitud.

Els principals objectius de l’Any Rector de Vallfogona, que es clourà amb un acte institucional que es preveu de gran envergadura a Tortosa a finals del mes de novembre, són oferir als lectors catalans l’edició definitiva de la seua obra i facilitar-ne una lectura clara i autentificada dels poemes —tasca que ha portat dècades de treball al doctor Albert Rossich—, al temps que tornar-lo de manera definitiva al pedestal literari que li correspon. El comissari de la Commemoració és el poeta Josep Pedrals, considerat pels crítics “fill putatiu del Rector de Vallfogona”.

D’especial importància serà l’homenatge de caire popular que l’Ajuntament de Vallfogona de Riucorb, on el rector va viure des del 1607 fins al moment de la seua mort, organitzarà el 2 de setembre en forma d’espectacle nocturn que omplirà de vida les places i els indrets de la població amb escenes evocadores de l’època, l’obra i la llegenda de l’autor. També es posarà en marxa la Ruta literària “Rector de Vallfogona”.

La Biblioteca de Catalunya i el Museu d’Història de Catalunya aportaran el seu granet d’arena a la Commemoració amb dues exposicions, la primera de manuscrits i impresos del poeta i la segona per apropar els visitants al seu temps, que itineraran per la Xarxa de Museus de la Generalitat. L’Any Rector de Vallfogona oferirà material didàctic per a docents, jornades, congressos universitaris i actes acadèmics arreu del Principat i la Catalunya Nord, i també s’organitzaran activitats i clubs de lectura dedicats a l’obra del poeta des de la xarxa de biblioteques de la Generalitat i les Diputacions.

Entre els events previstos per a l’Any Rector de Vallfogona a les Terres de l’Ebre, a més de la cloenda a Tortosa, ciutat on va crèixer el poeta, i la Ruta literària i l’homenatge de Vallfogona de Riucorb, cal també destacar l’espectacle especial amb què comptarà la fira Litterarum de Móra d’Ebre, el concert teatralitzat Les Minyones del Rector de Vallfogona, de la mà de Pili Cugat i Carlos Lupprian, i la pintura mural en directe entre el 8 i el 9 de juliol a la plaça Francesc Vicent Garcia, també a Vallfogona de Riucorb, a càrrec de l’il•lustrador Ignasi Blanch, dissenyador del logotip oficial de la Commemoració.

Per la qualitat de la seva obra i per la popularitat que va assolir durant el seu temps, Francesc Vicent Garcia, més conegut com el Rector de Vallfogona, dins la història de la literatura catalana, és el poeta més important entre Ausiàs March i Jacint Verdaguer, i el seu model poètic en català va estar vigent durant quasi tres segles. El Dia Mundial de la Poesia 2023 es dedicarà també al poeta.

Xabier Coluig
Xabier Coluig
Escriptor
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + = 12

Últimes notícies