TERRA ALTA // L’Escola Agrària de Gandesa elaborarà un nou vermut que ja reposa al fons del mar. Els alumnes han iniciat un projecte d’experimentació que consistix a dixar madurar el vermut al fons del mar, on s’estarà un any, envasat en unes àmfores. D’aquí a dotze mesos es recuperarà per a examinar les seues propietats i per comparar-lo amb el mateix vermut madurat a les àmfores de l’Escola.
Es tracta d’un treball experimental i pioner, ja que no hi ha constància que s’haja fet mai en vermut, tot i que és un procediment cada cop més habitual en alguns vins. De fet, el celler La Botera, de Batea, ja fa dos anys que distribuïx vi que reposa al fons del mar. Segons el director de l’Escola Agrària de Gandesa, Antoni Cutrona, després de reposar sota el mar, el vi “té un color pràcticament idèntic” però “és més consistent, i alguns sabors afruitats són més madurs”. “El fet que estiga sota el mar vol dir que el vi està sotmès a altes pressions i, sobretot, a unes temperatures constants i molt més baixes que en un celler”, explica.
Sabent els efectes que té sobre el vi, professors i alumnes de l’Escola Agrària han decidit experimentar amb vermut. “No tenim constància que s’haja fet mai, i volem investigar i veure què passa envellint el vermut sota el nivell del mar”, ha declarat Cutrona en una entrevista a Ràdio Móra d’Ebre.
El vermut ja reposa al fons del mar gràcies a la col·laboració entre l’escola i l’empresa S’amfora, que ha posat el vermut en àmfores de ceràmica i l’ha enfonsat al Mediterrani. Les intencions de l’Escola Agrària consistixen a recuperar-les d’aquí a un any i comprovar les diferències entre el vermut envellit sota el nivell del mar i el vermut que tenen madurant a les instal·lacions del centre. Tot i això, estan estudiant la possibilitat de recuperar una part de les àmfores d’aquí a sis mesos i la resta al cap de l’any, per a poder analitzar-ne l’evolució al fons marí.