L’estat de món (40)

En un dels informes que els experts sobre el clima de l’ONU, IPPC, estan elaborant, i que s’ha filtrat, es diu molt clarament que l’economia no es pot seguir basant en un capitalisme de creixement indefinit, ja que és insostenible pel fet que els recursos del planeta són finits. En el passat Fòrum de Davos també es va evidenciar la necessitat de reformar el capitalisme per tal de posar fre a la contaminació i a les creixents desigualtats entre els cada cop més pobres i els cada cop més rics, la qual cosa és una obscenitat.

Ens trobem en un moment en què gairebé tots els experts sobre el clima i sobre l’economia ens diuen, cada cop més alarmats, que hem de canviar dràsticament de model econòmic.

No veig cap altra solució que portar una vida més simple, sense tant de consumisme, i fent una distribució més equitativa dels recursos del planeta, deixant de banda tanta competitivitat, que beneficia uns quants i margina en molts. En definitiva, s’imposa un canvi de mentalitat per fer una transició de la societat capitalista a una societat cooperadora en què es distribueixi la riquesa d’una manera més justa.

Urgeix absolutament un nou model econòmic que beneficiï tothom per tal d’acabar amb les desigualtats inhumanes provocades pel capitalisme competitiu. Hem arribat a un punt en què o ens en beneficiem tots o ens autodestruïm tots.

Lynn Margulis, una de les principals figures de l’evolució biològica, accentuava la importància de la cooperació, i no de la competició, en el procés evolutiu. És moment de fer-li cas, només evitarem caure al precipici si cooperem.

Com diu Federico Mayor Zaragoza, exdirector general de la UNESCO: “Hem de reaccionar. Tenim una responsabilitat moral. No pot ser que ens carreguem l’habitabilitat de la Terra. Com mirarem als ulls dels nostres fills i nets!”

Jordi Gas
Jordi Gas
catedràtic de matemàtiques jubilat i exprofessor de la UIC
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

39 + = 49

Últimes notícies