L’estat del món (36)

Un estudi que s’ha fet en 732 ciutats de 43 països d’arreu del món, al llarg dels últims 30 anys, sobre la incidència del canvi climàtic en les morts de les persones per calor, conclou que el 37% d’aquestes morts són degudes a l’escalfament global provocat per l’acció de l’home. Espanya és un dels països europeus on més morts es produeixen pel canvi climàtic, 704 cada any.  Per primer cop, aquest estudi mostra que l’augment de la temperatura per l’acció de l’home no només afecta la naturalesa i a les espècies animals, sinó que també mata persones.

Sis joves portuguesos han presentat una demanda al Tribunal Europeu de Drets Humans contra els governs de 33 països, entre ells l’espanyol, per no prendre suficients mesures contra el canvi climàtic, al·legant que perjudica el present i el futur dels demandants. Tant de bo, aquesta demanda acabi amb una sentència històrica.

L’estudi que he comentat, publicat a la revista Nature Climate Change, justifica que es puguin presentar més demandes contra els governs, ja que la falta d’acció contra l’escalfament global atenta contra un dret humà fonamental com és el dret a la vida.

L’ONU ha emès un comunicat d’alarma pel fet que pràcticament cap país del món està complint els acords de París sobre el clima, i advertint que el ritme de reducció d’emissions atmosfèriques ha de multiplicar-se per deu.
S’ha de pressionar els governs a prendre les mesures adequades, amb manifestacions i amb demandes judicials. La situació és molt crítica, segons els científics, ens queden menys de deu anys per evitar una catàstrofe global.

Jordi Gas
Jordi Gas
catedràtic de matemàtiques jubilat i exprofessor de la UIC
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

71 + = 78

Últimes notícies