HomeSocietatL’Estat es compromet a buscar solucions i alternatives contra les males herbes...

L’Estat es compromet a buscar solucions i alternatives contra les males herbes de l’arròs

El Ministeri d’Agricultura s’ha compromès a buscar solucions i alternatives a la problemàtica de les males herbes en el cultiu de l’arròs, després de la visita al delta de l’Ebre del director general de Sanidad de la Producción Agraria del Ministeri, Valentín Almansa, el passat dia 20 de setembre.

Els compromisos adquirits passarien per l’autorització excepcional de productes a base de matèries actives d’efecte antigerminatiu per tal posar solució a la situació actual, ja que la ineficàcia dels productes fitosanitaris autoritzats al cultiu de l’arròs farà que enguany molts camps d’arròs es queden per a segar. A més, Almansa es va comprometre també a activar un grup de treball específic d’àmbit estatal per a atendre el problema en què es troba la producció d’arròs en zones sense alternativa a la rotació de cultius.

Des de Prodelta, una de les entitats que va participar en la trobada, juntament amb els sindicats Unió de Pagesos i Jarc, han valorat molt positivament els compromisos adquirits pel Ministeri, ja que recorden que l’objectiu de la visita era mostrar al director general a peu de camp la problemàtica de les males herbes i, sobretot, demostrar la ineficàcia de les eines actuals per a controlar-les.

“Durant la visita va poder consultar quaderns de camp, amb les aplicacions d’herbicides dels darrers dos anys i els costos; i, tot i que era sabedor de la situació, se’n va anar cap a casa més conscient i convençut que la problemàtica s’ha d’atacar urgentment, ja que el que ha passat enguany, amb molts camps que es quedaran per segar a causa de les males herbes, és només la punta de l’iceberg”, ha dit Marc Ibeas, director tècnic de Prodelta.

Per a resoldre la situació actual “d’emergència”, Almansa es va comprometre amb el sector arrosser del Delta “a posar a treballar el seu equip en la cerca d’algun fitosanitari de caràcter antigerminatiu que estiga autoritzat per a un altre cultiu, però no per a l’arròs, i signar una autorització excepcional”. A més, també li van expressar el malestar per la nova normativa sobre l’ús de fitosanitaris que prepara la Comissió Europea i que en el cas del delta de l’Ebre implicaria la prohibició de qualsevol producte fitosanitari, i li van plantejar la inviabilitat de l’alternança de conreu en zones humides i terrenys tan salins com els del delta de l’Ebre.

Més enllà de comprometre’s a crear un grup de treball específic per a les zones arrosseres sense alternativa de conreu, Almansa també va veure amb bons ulls la proposta de seguir avançant en la regularització de noves tecnologies d’obtenció de varietats més resistents davant les males herbes i les malalties, fet que permetria reduir significativament la dependència d’este cultiu a l’ús de fitosanitaris.

A la visita va participar-hi també la directora general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Acció Climàtica, Elisenda Guillaumes.

Leonor Bertomeu
Leonor Bertomeu
periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 1 =

Últimes notícies