HomeSocietatL’Estat es nega a cofinançar el fons de transició nuclear de la...

L’Estat es nega a cofinançar el fons de transició nuclear de la Generalitat

El Govern de l’Estat no complementarà el fons nuclear de la Generalitat per a diversificar l’economia de les àrees d’Ascó, Vandellòs i Cofrents. Era una reivindicació d’Esquerra Republicana després d’aprovar l’impost a les centrals nuclears, que recaptarà 120 milions d’euros anuals, un 20 % dels quals -24 milions d’euros- es destinaran a polítiques de diversificació econòmica de les dos zones nuclears catalanes.

La ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha refusat invertir el mateix que la Generalitat i ha argumentat que l’Estat se centra en la diversificació econòmica de zones on ja hi ha hagut tancament de centrals elèctriques i explotacions mineres, com és el cas -entre altres- de les centrals nuclears de Zorita i Garoña.

Ribera ha respost així a les preguntes que la diputada ebrenca d’ERC, Norma Pujol, li ha formulat en la seua compareixença al Congrés dels Diputats. Pujol ha argumentat que el tancament de les centrals nuclears suposarà la pèrdua “de gairebé 2000 llocs de feina directes entre les centrals d’Ascó i Vandellòs”, cosa que suposarà “un impacte laboral i social inassumible per a l’entorn” de la Ribera d’Ebre i el Baix Camp.

Pujol ha recordat a la ministra que les competències en energia nuclear són exclusives de l’Estat i que el fons de finançament del Pla general de residus nuclears haurà recaptat per a l’erari de l’Estat un total de 11.000 milions d’euros quan acabe la vida útil de les centrals. “Per això, cal dotar d’un fons de finançament les àrees que es veuran perjudicades pel tancament nuclear. Són territoris que han estat solidaris durant dècades i es mereixes solucions”, ha recordat.

En la seua rèplica, la ministra de Transició Ecològica i vicepresidenta tercera de Govern estatal ha volgut felicitar la Generalitat “per preveure el tancament de les centrals i fer polítiques actives per a donar-hi resposta a gairebé deu anys vista”, però ha destacat que cap zona nuclear té este pla vigent i ha assegurat que “la intervenció de l’Estat se centra en l’actuació en zones on ja han tancat centrals nuclears, tèrmiques, de carbó o explotacions mineres, o que tenen un tancament immediat”.

“Els convenis de transició justa beneficien 8 comunitats autònomes amb 30 instal·lacions ja clausurades o amb un calendari de tancament imminent”, ha detallat la ministra. També ha afegit que “cada cinc anys s’actualitza l’estratègia de transició nuclear”, i properament “es podrà obrir ajuts a altres territoris, com el de la central nuclear d’Almaraz, que té previst el tancament abans que les centrals d’Ascó”.

D’esta manera, la ministra tanca la porta a complementar el fons de transició de la Generalitat, un fons que ha estat ideat pel rapitenc Lluís Salvadó i que recaptarà 120 milions d’euros anuals de les centrals nuclears. D’estos, 24 milions d’euros s’han de destinar a aplicar noves polítiques de diversificació de les àrees nuclears catalanes.

Enguany ja s’ha fet la primera recaptació del fons i s’està desplegant el reglament per a regular quins projectes i quins agents econòmics podran ser beneficiaris d’estos ajuts al desenvolupament.

La Generalitat ja va intentar aplicar un impost a les centrals nuclears els anys 2015 i 2019, però va ser recorregut al Tribunal Constitucional i anul·lat en les dos ocasions.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 3 = 6

Últimes notícies