HomeSalutL’ICS Terres de l’Ebre acomiada els residents que han acabat el seu...

L’ICS Terres de l’Ebre acomiada els residents que han acabat el seu període formatiu

El lliurament de Beques Dr. Ferran 2022 ha estat presidit per la Sra. Meritxell Roigé, alcaldessa de l’Ajuntament de Tortosa, acompanyada del Sr. Joan Nin, director dels Serveis Territorials de Salut de les Terres de l’Ebre, i del Sr. Ramon Bosch, president sortint de la Fundació Dr. Ferran.

En una sessió preliminar, s’hi han presentat els resultats dels cinc projectes becats en les convocatòries dels anys 2019 i 2020.

Després dels parlaments del membres de la taula, la Dra. María Jesús Pla Farnós, cap clínic del Servei de Ginecologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge i coordinadora de la Unitat Funcional de Mama del HUB i l’Institut Català d’Oncologia, ha pronunciat la conferència magistral “El camí de la cirurgia del càncer de mama: cap al tractament quirúrgic de precisió amb valor oncològic”.

Seguidament s’han lliurat els premis als projectes becats en la convocatòria 2022 de la Fundació Dr. Ferran. Entre els sis projectes que hi van concórrer els guanyadors han estat els següents:

La Beca Dr. Ferran 2022 al millor projecte d’investigació presentat per un grup emergent, de 3.000 €, patrocinada per la Clínica Terres de l’Ebre i l’Hospital de la Sta. Creu, ha estat concedida a Elisabet Castro Blanco, del grup d’investigació GAVINA,  com a investigadora principal, i els investigadors col·laboradors Carina Aguilar Martín, M. Rosa Dalmau Llorca, José Fernández Sáez, Alessandra Queiroga Gonçalves, Zojaina Hernández Rojas, Noèlia Carrasco Querol, Clara Prats, Daniel López Codina i Aida Perramon Malavez per l’estudi “Model matemàtic per predir l’inici de la grip estacional a Catalunya”.

La Beca Accèssit al segon millor projecte d’investigació presentat per un grup emergent, de 1.500 €,  patrocinada per l’empresa Química Clínica Aplicada QCA, ha estat per al treball: “Endrecem la insuficiència cardíaca. Implementació de l’ecografia pulmonar en el seguiment dels pacients amb insuficiència cardíaca des de l’atenció primària. Estudi IC-REPTE” la investigadora principal del qual és Rosa Caballol Angelats, del grup d’investigació SensiTEbre, i els investigadors col·laboradors són: Anna Panisello Tafalla, Josep Lluís Clua Espuny, Laura Conangla Ferrin, Marta Faiges Borràs, Angels Pascual Diago, Loubna Yassini Sibari, Maria Ferrer Alvado, Maylin Motelongo Sol, Marcos Haro Montoya, Yoenia Rodríguez Carralero, Neus Escurriola Espuny i Santiago Vicente Altava.

La Beca Accèssit al projecte d’investigació presentat per un grup d’inici, de 1.500 €,  patrocinada per l’empresa la empresa Agrícola del Camp Santa Bàrbara i el grup Llambric ha estat per a Cinta Marsà Fadurdo, del grup d’investigació en Cures d’Infermeria de Terres de l’Ebre i els investigadors col·laboradors Estrella Martínez Segura, Inka Cuesta Nogales, Silvia Domínguez Martínez, Àngela Francés Motis i M. Luisa Paniagua Asensio, pel treball: “Avaluació del clima organitzacional en context post COVID en el personal d’infermeria de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta”.

L’actuació del cantautor i guitarrista ebrenc Albino Tena ha donat pas a l’acte de comiat de residents que enguany han finalitzat el període formatiu en l’àmbit de les Terres de l’Ebre, als quals se n’han sumat alguns dels que van acabar els dos anys anteriors ja que, atesa la situació de pandèmia, no es van poder acomiadar.

Sota la presidència del Sr. Joan Nin, els membres de la taula, Ester Gavaldà, directora del Servei d’Atenció Primària Terres de l’Ebre; Maria José Rallo,  directora  de  centre de l’HTVC, i Francesc Riba, director assistencial de l’Hospital de la Santa Creu, han transmès unes paraules de reconeixement per als tutors i han encoratjat els nous especialistes a continuar la seva tasca amb els valors de compromís, professionalisme i humanisme.

Tot seguit,  Eric Adrián Mayor, especialista en Medicina Intensiva; Maria Mansó, especialista en Pediatria, i Loubna Yassini, especialista en Medicina Familiar i Comunitària, han intervingut en nom dels residents que acaben la seva formació, i han adreçat paraules d’agraïment a tutors i professionals per la seva ajuda i compromís en la seva formació durant els anys de residència i també als companys que com ells comencen la nova etapa professional.

Per la seva banda, Neus Rodríguez, cap d’estudis de l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta; Beatriz Satué, cap d’estudis de la Unitat Docent de Medicina Familiar i Comunitària Tortosa –Terres de  l’Ebre, i Esther  Martínez, cap  d’estudis de l’Hospital Santa Creu, en record de la Dra. M. Adelaida Cardona Barberán, han oferit un emotiu homenatge reconeixent el seu compromís humà i la seva tasca professional i docent.

Acompanyats per familiars, companys i amics que han omplert la sala, tres residents de llevadores, un d’obstetrícia i ginecologia, nou de medicina familiar i comunitària, un de pediatria,  un de radiodiagnòstic, un d’anàlisis clíniques, un de cirurgia ortopèdica i traumatologia, un de geriatria i un d’infermeria geriàtrica i un de medicina intensiva, han rebut de mans de les caps d’estudis i membres dels equips directius dels centres sanitaris un diploma i un obsequi commemoratiu.

Finalment, s’ha servit un refrigeri als jardins del Parador de Tortosa.

L’ambient de satisfacció que s’ha viscut en tot l’acte de comiat demostra un cop més els excel·lents resultats obtinguts a les enquestes que la Direcció General de Professionals de la Salut, en exercici de les seves funcions, fa anualment una enquesta als residents de formació sanitària especialitzada dintre del Pla Marc de Gestió de la Qualitat Docent de Catalunya, amb l’objectiu de comprovar el seu grau de satisfacció amb el procés formatiu i l’aprenentatge assolit.

Els resultats d’aquesta enquesta engloben l’opinió del 80,6% dels residents de l’HTVC i conclouen que la satisfacció global de la docència és bona o molt bona en 80% dels casos. Entre les respostes destaca l’elevat compromís del centre i dels equips assistencials amb la docència. També, el grau de supervisió i la confiança dipositada en el resident a l’hora d’actuar de manera autònoma i amb un grau de responsabilitat creixent i d’acord al seu any de residència.

Així mateix, en un 72% del casos manifesten tenen facilitats econòmiques i d’horari que permeten assistir a cursos i congressos. En el camp de la recerca, el 72% dels residents refereixen un alt grau de participació en els projectes del centre.

Pel fa a les condicions laborals durant les jornades d’activitat continuada, el 64% refereixen lliurar sempre les guàrdies i el 20% quasi sempre; en els casos de no lliurança el 64% dels enquestats indiquen que és per decisió personal o perquè fan torns de menys hores.

Als residents d’últim any se’ls pregunta si tornarien a escollir el nostre centre per formar-se, un 54% respon que sí i un 27% que probablement sí (81% del total en conjunt).

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

82 + = 92

Últimes notícies