HomeEconomiaL'INCAVI invertirà 7 MEUR en una vintena de projectes per adaptar la...

L’INCAVI invertirà 7 MEUR en una vintena de projectes per adaptar la viticultura al canvi climàtic

L’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) ha presentat aquest dimecres el Pla de Recerca i Innovació 2030 en la reunió del consell assessor a l’Estació Enològica de Reus. Aquest plantejament contempla 19 projectes per respondre a “necessitats clau del sector“, com l’adaptació de la vitivinicultura al canvi climàtic i la valorització eficient del vi català. Un exemple dels objectius marcats és recuperar vint varietats de raïm del patrimoni català o la millora del regadiu amb intel·ligència artificial. Els projectes ja es desplegaran en 48 accions executives, repartides en 5 grans àrees de treball. La inversió serà de 7 milions d’euros fins al 2030, aproximadament, i es disposarà d’un equip de 26 professionals de la innovació.

Entre altres propòsits del Pla de Recerca i Innovació 2030 de l’INCAVI hi ha el desenvolupament d’eines microbiològiques que mitiguin els efectes del canvi climàtic en les característiques enològiques dels mostos i vins. Es tractarà de llevats per incrementar l’acidesa, disminuir el pH i reduir el grau alcohòlic dels vins, per exemple.

També es farà un estudi de la influència de l’ús de botes d’espècies forestals catalanes en la composició i perfil aromàtic dels vins catalans, comparant els resultats obtinguts segons les diferents espècies botàniques.

Tecnològicament, s’aplicarà una sistematització de les dades de comercialització dels cellers i la previsible incorporació de la intel·ligència artificial i la tecnologia blockchain en les auditories. La digitalització en els àmbits d’smart cellars i smart vineyard obre un camp d’aplicació molt important per augmentar el valor dels vins catalans i garantir la traçabilitat.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 70 = 71

Últimes notícies