Catalunya, i especialment les Terres de l’Ebre, són terres d’oliveres i oli, un aliment essencial que defineix la nostra dieta mediterrània i la nostra identitat com a societat. Aquest producte no només és clau a la nostra gastronomia, sinó que també ha forjat un caràcter únic entre els qui habitem aquesta regió, esdevenint un símbol cultural i econòmic de la zona.
Les Terres de l’Ebre acumulen segles d’experiència en el cultiu de l’olivera i en la producció d’oli. Els nostres molins i pagesos han teixit una xarxa social i econòmica que uneix les quatre comarques ebrenques. Tots coneixem algú vinculat a aquest món: qui té oliveres, qui elabora oli o qui treballa en un molí per extreure l’or líquid que tant ens identifica.
Aquest fort arrelament també es tradueix en fires d’oli que són referents a Catalunya, com la Fira de l’Oli de Jesús, que el pròxim any celebrarà el seu 25è aniversari; la Fira de l’Oli i la Mediterrània de Santa Bàrbara, celebrada recentment; o la Fira de l’Oli Novell de la Fatarella, entre d’altres. Aquests esdeveniments són molt més que trobades comercials: són una reivindicació del treball dels nostres productors i de la qualitat excepcional dels olis amb denominació d’origen protegida (DOP Baix Ebre-Montsià i DOP Terra Alta).
Una pagesia en situació crítica
Tot i aquesta riquesa, els nostres pagesos i pageses afronten grans dificultats. L’increment dels preus al consumidor no repercuteix de manera justa en els productors, que també han de lluitar contra una burocràcia creixent i la competència deslleial d’altres mercats. Aquestes circumstàncies dificulten l’arrelament de la pagesia al territori, amenaçant un sector vital per a l’economia i la cultura de les Terres de l’Ebre.
Per revertir aquesta situació, des de Junts per Catalunya proposem la creació de l’Incaoli, l’Institut Català de l’Oli, una institució que treballarà per garantir unes condicions justes per als productors, promoure el nostre oli de qualitat tant a Catalunya com a l’exterior i donar al sector l’impuls que necessita per prosperar.
Un gest que no podem ignorar
En aquest context, és incomprensible que el president de la Generalitat, Salvador Illa, donés suport a un oli procedent de Jaén, competència directa del nostre, mentre s’oblida de les necessitats dels productors catalans. Sigui per desconeixement o intencionalitat, aquest gest menysté la feina dels nostres pagesos, que cada dia lluiten per fer-se un lloc al mercat.
Les Terres de l’Ebre demanem respecte. Respecte per la feina, la qualitat i el compromís dels productors locals. Necessitem un lideratge institucional que prioritzi l’oli català, amb un suport clar i una projecció internacional que estigui a l’altura del seu valor. La creació de l’Incaoli és imprescindible per garantir un futur digne per al nostre oli i per a la pagesia de les Terres de l’Ebre.