HomeEconomiaL’organisme de governança del fons nuclear es reunirà per primer cop a...

L’organisme de governança del fons nuclear es reunirà per primer cop a mitjans del mes d’abril

L’òrgan de governança dels fons nuclears començarà a funcionar en poques setmanes. El conseller d’Empresa i Ocupació, Roger Torrent, ha fet oficial este dilluns -dia 20- des de Flix que el Departament convocarà per primer cop este ens a mitjans del proper mes d’abril. Este nou ens ha de decidir la destinació dels 60 milions d’euros anuals, que revertiran al territori, provinents del fons nuclear i que, necessàriament, han de destinar-se a projectes de generació d’ocupació i diversificació econòmica al voltant de les centrals nuclears.

El nou ens està format pel Departament d’Empresa i Ocupació, que en té la presidència, i els alcaldes d’Ascó i de Vandellòs, que en són els vicepresidents. També hi són representats els alcaldes de l’Ajuntament més gran de l’àrea nuclear PENTA I (Móra d’Ebre) i també el més petit (la Figuera, al Priorat). A banda, també comptarà amb la participació de part del teixit econòmic i productiu de la zona.

Enguany, el funcionament de l’organisme i de tot el fons nuclears es veurà condicionat per la modificació recent de la llei reguladora. En concret, enguany només haurà d’avaluar i decidir els projectes que reben finançament de les poblacions que es troben situades en un radi d’entre 0 i 10 km de les centrals nuclears, l’anomenada àrea PENTA I. Li correspon la meitat del total del fons, és a dir, trenta milions d’euros. L’altra meitat, que s’ha de destinar a l’àrea PENTA II, d’entre 10 i 30 km al voltant de les centrals, enguany es repartirà de forma igualitària entre els ajuntaments, amb una partida que serà propera als 500.000 euros.

El conseller d’Empresa i Ocupació, Roger Torrent, va lamentar la darrera modificació de la llei que regula el fons “i que ha alentit l’arribada dels recursos”, però ha assegurat que “el Govern de Catalunya mai dixarà de treballar per a generar activitat econòmica i reactivar els municipis situats al voltant de les centrals nuclears”. Torrent ha afegit que “el primer pas ha de ser convocar l’organisme de govern i que es comence a treballar” en els projectes que es podran presentar com a candidats per a rebre finançament per part del fons nuclear. “Són uns fons molt importants perquè han d’atraure projecte tractors i generadors de nova activitat econòmica”, ha argumentat Torrent.

Per la seua banda, l’alcalde de Flix, Francesc Barbero, ha assenyalat que “a Flix és clara la necessitat al voltant d’estos fons” després del tancament de la línia del fosfat d’Ercros, la darrera activitat que tenia l’empresa. Per això, Barbero ha destacat que “els fons han d’arribar ara com més prompte millor, malgrat les demores que ha patit el territori a causa d’interessos partidistes i que no són els del territori”.

Junts trauen pit d’haver incrementat la partida del fons

Des de Junts per Catalunya a la Ribera d’Ebre han celebrat que es pose en marxa el nou organisme durant les properes setmanes. Tot i això, el president de Junts a la Ribera d’Ebre, Jordi Jardí, ha volgut recordar que “gràcies a les modificacions del Parlament, les àrees nuclears rebran més del doble del que volia l’actual Govern d’Esquerra Republicana”. “Passem dels 24 milions d’euros, que hi havia previstos en un principi, als 60 milions d’euros anuals, i això és més del doble”, ha recordat Jardí. En este sentit, ha lamentat que des d’ERC “s’haja volgut entorpir i rebaixar l’arribada d’estos fons”, i també va acusar els republicans de “treballar amb interessos partidistes i que no són els del territori”.

Andreu Prunera
Andreu Prunera
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 34 = 37

Últimes notícies