HomePolíticaMeritxell Roigé anuncia una segona tanda de contactes amb tots els grups...

Meritxell Roigé anuncia una segona tanda de contactes amb tots els grups per a intentar aprovar el pressupost de Tortosa

Després de dos anys amb el pressupost municipal prorrogat -l’últim que es va aprovar és el del 2019- i que l’any passat l’equip de govern de Tortosa ni tan sols portés uns comptes al ple davant la falta d’entesa amb l’oposició i optés directament per la fórmula de les modificacions pressupostàries, l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, vol intentar aprovar-ne un, per a “actualitzar” la situació econòmica de l’Ajuntament.

A Junts per Tortosa i el PSC (10 regidors) els falta un vot per a la majoria absoluta (11). El 2020 van fer canvis al pressupost gràcies a ERC i el 2021, amb Cs, per a impulsar les principals obres i inversions del mandat, i ara volen aprovar uns comptes que l’alcaldessa definix com a “tècnics”, sense noves grans inversions i “per primera vegada” sense formalitzar cap préstec, però “molt necessaris” perquè la situació de l’Ajuntament, començant pel capítol de personal, “no és la mateixa” que la de fa tres anys.

Roigé, que matisa que es continuarà invertint a la via pública amb les partides que es puguen anar generant amb modificacions de crèdit, apel·la a la neutralitat d’estos pressupostos per a demanar l’aval d’algun dels grups de l’oposició i no vol donar per bo el resultat estèril d’una primera tanda de converses amb els quatre partits, amb els quals este dimecres va recordar que s’havien reunit, bé ella directament, bé el regidor d’Hisenda, Fernando Saporta. Però les posicions de Movem, ni les d’ERC, Cs o la CUP no s’han apropat a les del Govern local.

Els han fet propostes, alguns públicament, per a posar preu al seu suport: des de la posada en marxa d’una llar d’infants municipal al nucli principal de Tortosa -hi coincidixen la majoria de grups- fins a la implicació en l’obtenció d’uns terrenys per a un nou hospital.

Però Roigé, que sosté que el sòl s’obté per desenvolupament urbanístic o via expropiació, i ara no es donen les circumstàncies per a cap de les dos opcions, ha rebutjat les propostes per inviables o perquè no són competència de l’Ajuntament. Com que no hi ha hagut acord, l’alcaldessa ha anunciat ara una segona tanda de converses, després d’haver-los lliurat, va dir, tota la documentació sobre el pressupost. Això obriria la porta, si més no, que Esquerra faça les seues propostes o valoracions, ja que el seu portaveu, Xavier Faura, va demanar específicament més informació abans de fer este pas.

Ara mateix, amb la llunyania envers Movem i la CUP sense indicis de solució i amb Cs aferrat a condicions que no serà senzill que el Govern municipal accepte, com la marxa enrere en la descatalogació del monument franquista o els terrenys per a un nou hospital mateix -malgrat que el PSC també és partidari d’un nou centre en lloc de l’ampliació de l’actual-, la via de l’acord amb Esquerra, si més no perquè s’abstingue, sembla la que té menys entrebancs, que no vol dir que tinga el camí aplanat.

 

Sis línies mestres

Roigé tampoc no ha fet públics, encara, els números d’este pressupost, però este dimecres va anunciar que els explicarà en audiència pública i que els durà al ple, encara que siga sense tenir garantit el vot que li fa falta a l’equip de govern, per a tirar-los endavant. “L’any passat em reclamaven un pressupost i ara el portaré al ple durant el mes de desembre”, va assegurar l’alcaldessa, que insistix que no veu motius per a la no aprovació, perquè “no poden dir ni que no compartixen el model de ciutat ni que no compartixen el destí de les grans inversions, perquè no n’hi ha”.

La reforma del carrer Cervantes, l’ampliació de la xarxa de carrils bici i la rehabilitació de l’antiga Indo o del Parc Municipal estan cobertes per l’anterior pressupost, que implicava una inversió sense precedents de 9,6 milions. Roigé, en este context, va fixar les sis línies mestres del pressupost per al 2022 que pretén aprovar.

En primer lloc, segons va explicar, l’increment de la despesa social, doblant les aportacions a Càritas o Creu Roja, o doblant també les subvencions a entitats esportives i culturals. En segon lloc, la reducció de l’endeutament. En este, sentit, l’equip de govern assegura que Tortosa haurà amortitzat durant el 2021 7,1 milions d’endeutament.

En tercer lloc, la promoció econòmica de la ciutat, a través d’una segona campanya dels Bons Tortosa o de la 25a edició de la Festa del Renaixement. El quart eix és l’aposta per la programació cultural en l’any Pedrell. En cinquè lloc, la continuïtat en la millora de la via pública, i en sisè lloc, la descentralització a través del desplegament del nou conveni amb les EMD i de l’increment de les partides destinades a Vinallop i els Reguers.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 72 = 74

Últimes notícies