HomeCulturaMóra d'Ebre inaugura aquest dijous l'onzena edició del campus 'Ebrefolk'

Móra d’Ebre inaugura aquest dijous l’onzena edició del campus ‘Ebrefolk’

Aquest dijous 6 de juliol comença l’onzena edició d’este campus i festival de patrimoni etnomusical a la capital de la Ribera d’Ebre, que des de 2013 ha acollit a més d’un centenar de professors, artistes i investigadors de l’arc mediterrani en les tres seus que té: la Jana (Baix Maestrat), Pena-roja de Tastavins (Matarranya, Aragó) i Móra d’Ebre.

L’edició d’enguany acull una quinzena de professionals i especialistes en el camp de l’etnografia, etnomusicologia i etnocoloreologia, que impartiran diferent tallers d’instruments (guitarra, guitarró, tiple, violí, castanyetes, pandera i altres percussions), ball (fandangos valencians i menorquins, mateixes mallorquines, jota catalana i balear, seguidilles valencianes i murcianes) i cant (cançons per al ball i cant improvisat). Enguany, l’alumnat apuntat supera la seixantena de persones, i cal destacar la presència de jóvens vinguts d’Andalusia, Alemanya, Romania, Turquia, Armènia, Índia, Afganistan.

Estos tallers incideixen, des del punt científic i lúdic, en la reivindicació i difusió d’un patrimoni etnomusical, prou desconegut encara i envoltat de molts prejudicis i falsos tòpics, queen els darrers anys està sent motiu de revindicació per diferents col·lectius i institucions espanyoles i catalanes, com ara el Ministeri de Cultura i les Generalitats de Catalunya i de València. Un exemple el podem vore en lo cant i ball de “la jota”, reconeguda precisament ahir pel Govern d’Espanya com a “género tradicional y manifestación del patrimonio cultural inmaterial”, que en breu esdevindrà una candidatura davant de la UNESCO, i que comptarà amb el suport de la Generalitat i entitats catalanes com Espai de So. Una altra és la candidatura “Tocs tradicionals de guitarra en el context festiu” impulsada per l’etnomusicòleg Julio Guillén, l’expedient del qual està en procés d’incoació al Ministeri de Cultura i que ha tingut en compte la rondalla catalana i les antigues tècniques d’interpretació d’este instrument, la guitarra, ben popular al Principat des del segle XVIII –es creu, fins i tot, que va ser un invent dels catalans!– i que havia quedat fora de l’imaginari cultural català.

Esta tarde a les 18.15 h es farà la conferència inaugural a càrrec de Sergi Masip, president d’Espai de So i responsable d’un innovador projecte d’ensenyament i difusió de la música popular subvencionat pel programa K2-Erasmus de la Unió Europea, i també inauguració de l’exposició “Cents anys de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya” al Teatre La Llanterna. Esta nit, tot el professorat i alumnat sortirà en la RONDA pels carrers de Móra d’Ebre, a partir de les 22.00 hores, i acompanyats dels quintos del poble, improvisaran versos a diversos veïns del poble. Demà, a la mateixa hora, i en la plaça de Dalt, serà el moment de la vetlada de versador i rapers que ajuntarà una desena de poetes improvisadors de les Terres de l’Ebre, Barcelona, Mallorca, Menorca i Múrcia. Los ebrencs “Guardet” d’Amposta i Silvia “Ampolla”, los murcians Pedro Cabrera i Ivan López, los menorquins Margalida Adrover i Miquel Truyol, los mallorquins Antònia “Pipiu” i Macià Ferrer i els rapers catalans “Zoyert” i David “DPM” s’enfrontaran en un “picadillo” o “batalla de galls” que s’espera amb molta expectació, ja que el públic hi podrà participar demanant temes.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 46 = 51

Últimes notícies