HomeSense categoriaMulta d’1,5 milions d’euros i penes de presó en la primera condemna...

Multa d’1,5 milions d’euros i penes de presó en la primera condemna a l’Estat espanyol per contraban d’angula

Cinc dels implicats en l’operació Suculenta, que el 2012 va destapar una xarxa de contraban d’angula, amb tentacles al delta de l’Ebre, han estat condemnats per un Jutjat Penal de Madrid per intentar transportar angula viva fins a l’Àsia entre els anys 2011 i 2012.

L’exportació d’angula està prohibida a la Unió Europea des de l’any 2010, ja que es considera una espècie en perill.  Entre els condemnats hi ha un dels propietaris de l’empresa de Deltebre Anguilas y Mariscos Roset. 

Segons informa el diari El País, la sentència -que és ferma ja que hi ha hagut un acord de conformitat entre les parts i la Fiscalia- condemna els acusats pels delictes de contraban d’espècies amenaçades en grau de temptativa i per falsedat documental. La sentència considera provat que esta xarxa de contraban va intentar traure de l’Estat espanyol entre el 2011 i el 2012 un total de 724,38 quilos d’angula, amb un cost al mercat de gairebé 580.000 euros. Segons El País, la sentència destaca “la gran rendibilitat de l’exportació” de l’angula i que els condemanats, tot i ser “conscients de la dràstica restricció comercial i de la prohibició de l’exportació extracomunitària”, van decidir “incomplir la legislació internacional i comunitària”. El mètode que feien servir per a traure l’angula del país era fer passar el carregament per altres espècies no protegides.

Les multes per valor de més d’1,5 milions d’euros seran assumides pels cinc condemnats i tres de les seues empreses. Pel que fa a les penes de presó, estes no 
superen individualment els dos anys de presó i, per tant, cap dels condemnats entrarà a presó.
El País també recorda que un dels propietaris de la coneguda empresa de Deltebre està implicat també en l’operació policial Abaia contra el contraban d’angula feta el passat 2017 a l’empresa de Deltebre.

 

L’angula, el marfil d’europa

L’article publicat pel diari El País alerta també que des del 2010, quan la Unió Europea prohibeix l’exportació d’angula, l’exportació il·legal d’alevins d’anguila a tercers països ha augmentat de manera considerable. Els experts alerten que el seu contraban és molt rendible i  que s‘ha convertit en “el marfil europeu”. Xina és el país que absorbix la majoria d’este tràfic il·legal d’angula i actualment més de la meitat de països de la Unió Europea estan implicats en la lluita contra el contraban d’angula i el 2018 hi va haver més de 100 detinguts a tot Europa per este motiu.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

4 + 5 =

Últimes notícies