Fa ja 18 anys que una petita colla de naturalistes i aficionats a l’ornitologia de les Terres de l’Ebre va decidir crear l’Associació Ornitològica Picampall de les Terres de l’Ebre. Picampall és el nom local que li donem al delta de l’Ebre al Repicatalons, Emberiza schoeniclus, concretament a la subespècie witherbyi, de la qual només s’estimen unes 100 parelles al Delta, la meitat de les que es comptabilitzen a tot l’Estat espanyol. En el moment de crear l’entitat es va pensar que aquesta subespècie d’ocell reflectia perfectament el caràcter deltaic i al mateix temps l’esperit conservacionista i de divulgació dels valors naturals de les Terres de l’Ebre d’aquesta associació.
Han passat 18 anys i Picampall continua amb la voluntat de fomentar el coneixement i la sensibilització ambiental, no només entre els més joves sinó a tota la població. A través de l’Escola Natura, un programa anual de cursets especialitzats en diferents temàtiques i grups faunístics o botànics, l’associació ha organitzat prop de dos centenars d’activitats al llarg d’aquests anys. Des dels seus inicis, ha comptat amb el suport del Parc Natural del Delta de l’Ebre i del Parc Natural dels Ports, dels ajuntaments i dels consells comarcals. Clàssics com el curs bàsic d’ornitologia o les sortides botàniques, que es repeteixen gairebé cada any, i novetats com el curs de rastres de mamífers, la “Riuada de Moixons de les Terres de l’Ebre” o les sortides per observar ocells de tempesta han comptat amb participants de les Terres de l’Ebre així com d’arreu de Catalunya i d’altres comunitats autònomes. Amb una mitjana de 15 places per activitat, l’associació se sent orgullosa d’haver pogut transmetre la passió per la natura a milers de persones i de portar l’Escola Natura com un segell de qualitat que ja és identitat de Picampall.
I com no podria ser d’una altra manera, l’associació també ha evolucionat i aquesta evolució s’havia de transmetre en la imatge i el nom de l’entitat. El cap d’un mascle de Picampall s’ha transformat ara en una femella (o jove) d’aquesta subespècie, una imatge més figurativa i més dinàmica. I l’“Associació Ornitològica de les Terres de l’Ebre” és simplement “Picampall”. Perquè Picampall ja no és només ornitologia. És això i molt més: una entitat inclusiva, per a tothom i per a la natura en el sentit més ample de la paraula.