Situació insòlita la que es va viure al plenari de la Ràpita el passat divendres, 29 de setembre, quan la formació independentista Junts per la Ràpita va decidir votar en contra de la moció presentada per ERC, en què s’instava al Govern municipal a tornar a hissar la bandera estelada a la plaça de l’agermanament, a la rotonda de davant de l’Església Nova, on havia estat els darrers onze anys.
L’estelada es va retirar al maig per ordre de la junta electoral fins que s’acabés la campanya electoral dels comicis municipals del 28 de maig i les generals del 23 de juliol, per tal d’eliminar qualsevol simbologia independentista d’edificis i espais públics. Un cop passades les eleccions, però, l’estelada ja no va retornar a la plaça de l’agermanament, sinó que el nou Govern -en el qual formen part Junts i també La Ràpita XXI, partit que anava sota el paraigua del PDeCAT- va instal·lar-hi la bandera de la Ràpita.
Davant d’això, el partit republicà va presentar una moció al plenari en què demanava hissar l’estelada de manera permanent a l’emplaçament on estava, com una mostra del “compromís del consistori amb els valors de la llibertat, la democràcia i els drets fonamentals que la bandera representa”.
La portaveu d’ERC la Ràpita, Èrika Ferraté, indicava que la intenció de la moció era “tornar un símbol important per als rapitencs i rapitenques tenint en compte les vivències que hem tingut en els darrers anys, inclòs l’1 d’octubre de 2017”, però també donar “compliment a un acord de ple del setembre de 2012”, en què, recordava, l’Ajuntament de la Ràpita, aleshores governat per CIU, es va comprometre a hissar allí l’estelada, amb 11 vots a favor de CIU, ERC i Ebrencs Independents, 4 abstencions del PSC i 2 vots en contra del PP. Amb tot, la portaveu republicana matisava que la moció “en cap cas va en detriment de la bandera que actualment oneja, que és la nostra, la de la Ràpita, però això no implica que no puga onejar l’estelada tal com ho ha fet els darrers 11 anys”.
Des de l’equip de govern, el seu portaveu, Marc Brunet, va assenyalar el seu vot desfavorable perquè “volem sumar i no dividir. La bandera de la Ràpita és la que representa a tot el poble i no només a un sector, és la que estimem tots, i tal com indica la plaça on està, és la que ens agermana a tots”.
La crispació va arribar de la mà del partit independentista Junts. La seua portaveu, Helena Queral, va criticar que la voluntat dels republicans no era restablir un acord de ple del 2012, “sinó intentar desgastar este Govern davant de la ciutadania, fent veure una fragmentació que no veuran perquè tots hi votarem en contra. Heu volgut posar el nostre grup al peu dels cavalls i no ho aconseguireu”.
També va afirmar sentir-se “perplexa” que des d’ERC parlen de complir acords, acusant-los de ser els primers de no fer-ho, així com els va retraure que “ara s’abanderen, però com a formació política només han fet que dilatar el treball per a assolir la independència de Catalunya”. Amb tot, Queral, que forma part del Consell per la República, va afirmar que la moció era d’“oportunisme polític”, i va refermar el seu compromís amb l’independentisme indicant que “no em cal posar una estelada a la plaça de l’agermanament per a treballar per Catalunya”.
La moció va ser rebutjada amb 13 vots en contra -12 del Govern i 1 de Més Ràpita- i els 4 a favor d’ERC.