HomeSocietatPolèmica entre veïns i l’Hotel Ametlla Mar per l’organització de bodes a...

Polèmica entre veïns i l’Hotel Ametlla Mar per l’organització de bodes a la Cala de Bon Capó

“Si sou uns enamorats de la platja, sense dubte és el vostre lloc”; “un entorn d’ensomni, un tracte exquisit i una relació qualitat preu molt bona”; “per nosaltres, que volíem casar-nos a la platja, no hi havia un lloc millor”. Estes són algunes de les excel·lents opinions que recull la pàgina web de l’Hotel Ametlla Mar sobre els casaments que organitzen. A les fotos que hi ha penjades s’hi veu un petit altar adornat amb llençols blancs i cadires per no més de cinquanta convidats.

El protagonisme és per a la parella que dona el ‘sí, vull’ però també per l’idíl·lic entorn de la platja del Bon Capó, una petita cala de sorra fina, en la qual a les fotos mai s’hi veu ningú aliè a la festa.

Però el que per als nuvis i els seus familiars i amics és un dia màgic que mai oblidaran, per als veïns de la urbanització Roques Daurades, a tocar de la platja, és un malson que es reproduïx quasi cada cap de setmana. No només es queixen de soroll o del llançament de petards i focs artificials, també acusen els organitzadors de les cerimònies de demanar als banyistes que s’aparten o d’ocupar la platja sense permís. “Esta és una platja pública, però l’hotel se l’ha fet seua”, diu Xavi Díez, membre de l’associació de veïns. “En més d’una ocasió, quan van a fer les fotos del casament, demanen educadament a la gent que s’aparte. Com que és un dia molt especial per als nuvis, confien que ningú diga res”, assegura.

Les queixes s’han traduït en diverses denúncies que han arribat als serveis de Costes de la Generalitat i de la subdelegació del Govern espanyol. De fet, en els últims anys, Costes de l’Estat ha obert un parell d’expedients sancionadors contra l’establiment per haver desenvolupat activitats sobre el domini públic de la platja sense els corresponents permisos.

Fonts de l’administració asseguren que l’hotel “s’ha posat al dia” en les últimes setmanes, tot i que reconeixen que fins fa dos anys no havien demanat cap autorització per a ocupar la sorra amb finalitats d’ús privat.  Al seu torn, Olga Safont, del Departament de Reserves de l’Hotel Ametlla de Mar, afirma que tenen “permisos tramesos” i argumenta que “mai ens posem a primera línia de mar, sinó a la vora del camí”, així com nega que hagen demanat als banyistes desallotjar la platja, tal com denuncien els veïns, sinó que se’ls informa, per una qüestió de “drets d’imatge”, que “celebrarem un esdeveniment en què hi haurà persones que estaran enregistrant la cerimònia. La gent pot decidir marxar o quedar-se, però nosaltres els hem d’informar”. 

La celebració de casaments a la platja és un dels reclams de l’Hotel Ametlla Mar, de quatre estrelles i part del grup Rosa dels Vents. Al seu web anuncien la possibilitat de casar-se a la platja per un preu de 800 euros. La cerimònia es pot combinar amb altres extres com serveis de barra lliure i un discjòquei. Una altra opció que poden triar els promesos és arribar a l’altar amb veler, el qual els deixa a la mateixa sorra.

Les molèsties que denuncien els veïns van més enllà de les bodes. Les activitats dirigides a la piscina i les sessions de música també són constants durant la temporada turística. “Intenten fer com si fossa un ressort, però això no és la República Dominicana, on les platges són privades”, explica Xavi Díez, que ho veu tot -i ho sent- des de la terrassa de casa seua. El seu xalet està, literalment, enganxat al recinte hoteler. Només un passadís d’un metre d’amplada separa el seu jardí de la piscina. I és que l’hotel està encaixat entre la platja i els xalets.

Les queixes del veïnat van dur l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar a requerir a l’establiment la confecció d’un pla acústic, el qual hauria de servir per a limitar els horaris en què es poden desenvolupar este tipus d’activitats. L’alcalde, Jordi Gaseni, explicava en declaracions al Canal Terres de l’Ebre que el consistori ha intentat fer de “mediador” entre l’hotel i els veïns i que ha procurat que tinguen tots els permisos. “En principi, haurien de poder tirar endavant amb les seues activitats, però amb certes limitacions”, deia Gaseni. En este sentit, Safont detalla que van contractar una empresa perquè els elaborés el pla acústic, que “ja s’està aplicant, i des del setembre, els equips de so disposen d’uns limitadors, d’acord amb la normativa municipal, que informen en una plataforma en línia, i es pot veure en tot moment, si hi ha algun paràmetre que s’està passant de decibels”. 

Una polèmica de fa vint anys

Situat a primera línia de platja, a la Cala del Bon Capó, este hotel de 240 habitacions es va construir a principis dels anys 2000 envoltat de polèmica. Llavors, l’Agència Catalana de l’Aigua va reclamar l’aturada de les obres pel risc d’inundació que suposava construir este gegant de formigó a sobre d’un barranc. Finalment, es va acordar que es faria una canalització per sota de l’edifici. Els veïns han seguit mantenint diversos litigis al llarg dels anys. Han denunciat que l’establiment superava les alçades marcades al Pla urbanístic o que ha acabat ocupant uns terrenys que antigament eren una zona esportiva del veïnat i que actualment acull la piscina i els jardins de l’hotel, tot i que no hi ha cap tanca que prohibisca a qualsevol persona entrar al recinte.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

1 + 1 =

Últimes notícies