HomeSocietatPrat de Comte escollit per a les proves pilot del nou Programa...

Prat de Comte escollit per a les proves pilot del nou Programa de mobilització d’habitatge en el món rural

El municipi terralti de Prat de Comte ha estat escollit per formar part de les proves pilot del nou Programa de mobilització d’habitatge en el món rural, juntament amb un total de 19 petits pobles de les vuit vegueries catalanes, i impulsat pel Departament de Territori i Sostenibilitat a través de la Secretaria de l’Agenda Urbana i Territori.

L’objectiu del programa és facilitar que les persones i les famílies puguen instal·lar-se en nuclis rurals, a través de la rehabilitació d’habitatges en desús.

Es tracta d’una proposta per a viure i treballar als municipis petits, molts dels quals viuen un context d’estancament, però alhora, s’ha detectat un incipient moviment de nous residents. Estos possibles nous veïns veuen limitades les seues opcions per l’existència d’habitatges buits que no estan en el mercat per manca de conservació. Alhora, els petits municipis tenen dificultats per afrontar intervencions de millora i conservació en les seues trames urbanes, el que limita l’atractiu per a possibles nous residents.

Mitjançant el nou programa, es vol contribuir a evitar la pèrdua de població i a incentivar la realització de projectes i actuacions estratègiques, sectorials i singulars innovadores que estimulen i reforcen l’accés a l’habitatge. El programa es desenvoluparà en dos fases. La primera són les proves pilot que es faran en una vintena de municipis i la segona, genèrica, que es convocarà el mes de juliol i a la qual es podran acollir la resta de municipis possibles beneficiaris dels ajuts.

A finals de 2020 es va obrir la convocatòria per a les proves pilot, adreçada a 372 municipis de l’àmbit rural, de menys de 500 habitants i de menys de 3.000 habitants amb 10 o més nuclis de població. S’hi van presentar un total de 56 municipis de tota Catalunya: 4 de les Terres de l’Ebre, 15 de l’Alt Pirineu i Aran; 1 de Barcelona; 9 del Camp de Tarragona; 10 de les Comarques Centrals; 5 de les Comarques Gironines; 9 de Ponent i 3 del Penedès.

Finalment, la Comissió de selecció, formada per representants del Departament de TES, de l’Associació de Micropobles, l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació Catalana de Municipis (FCM), n’ha triat 20. 

Per a la selecció, s’han puntuat diversos factors per a cada municipi, com ara la seua densitat, extensió en quilòmetres, els nuclis agregats, el creixement, les seues necessitats, l’existència d’un pla d’actuació, el suport d’entitats socials, els objectius de l’ajuntament, les accions a desenvolupar o el calendari proposat.

Un cop assignada una puntuació total a cada municipi, se n’han escollit els màxims possibles per vegueria, com són el cas de Prat de Comte, Baix Pallars, Josa i Tuixén, Isona i Conca Dellà, Gallifa, Passanant i Belltall, Rocafort de Queralt, Capafonts, Vallcebre, Pinós, Riner, Ribes de Freser, Vilademuls, Palau de Santa Eulàlia, Planoles, Ciutadilla, Maldà, Llardecans, Almatret i Montmaneu.

Els municipis seleccionats per a les proves pilot tindran dret a l’obtenció d’una subvenció directa, que s’instrumentarà mitjançant la signatura d’un conveni de col·laboració entre l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i l’ajuntament. El Departament de TES ha assignat un pressupost de dos milions d’euros per a aquestes proves.

El Programa de mobilització de l’habitatge en el món rural es basa en dos eixos: accions de foment d’accés a l’habitatge i de foment de la rehabilitació.

 

Incentius per rehabilitar edificacions buides 

Així, es donaran incentius per mobilitzar el parc d’habitatge buit existent, assessorant els ajuntaments i particulars i establint mesures fiscals i ajuts diversos per resoldre els esculls administratius, jurídics i de gestió.

El programa actuarà de la mà d’ajuntaments i ens locals, que identificaran la demanda potencial d’habitatge per part de particulars en el municipi i detectaran el parc en desús. La Generalitat es posarà a disposició dels ajuntaments per cercar els canals adequats per donar resposta a les necessitats detectades i mediarà entre la propietat i l’administració local per aconseguir la transformació d’edificis en desús en habitatges on visquen unitats de convivència.

Els incentius per rehabilitar habitatges rurals buits es destinaran tant a la població local i com a possibles nous veïns que vulguen convertir-los en primera residència. D’aquesta manera, s’impulsarà tant l’activitat econòmica del sector de la construcció en els petits municipiscom l’atracció de nova població o la fixació de l’existent. 

Els treballs de rehabilitació se centraran en la millora dels teixits i trames urbanes, la conservació del patrimoni i la millora estructural i energètica. De fet, la rehabilitació d’antics edificis desocupats en petits municipis haurà de tenir molt en compte l’eficiència energètica, atès que tot el programa, que forma part de l’estratègia Rehabilitem.cat, s’emmarca en l’Agenda Verda de Catalunya 2030 i en les línies d’actuació definides pel Govern per impulsar la recuperació econòmica desprès de la covid-19. La millora dels habitatges i la qualitat dels entorns urbans també és un dels eixos de l’Agenda Urbana de Catalunya, actualment en redacció.

Un segon eix del programa serà el foment de l’accés a l’habitatge en els entorns rurals. En aquest sentit, el Departament de TES treballa per definir diferents modalitats de tinença segons cada cas, com ara masoveria rural, cessió d’ús, dret de superfície, lloguer, propietat o propietat compartida.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

30 + = 38

Últimes notícies