HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catRedreçant una situació econòmica molt complicada a l’Ajuntament de Tortosa

Redreçant una situació econòmica molt complicada a l’Ajuntament de Tortosa

Al cap de dos dies de prendre possessió com alcalde de Tortosa i després de parlar amb els serveis econòmics de l’Ajuntament, se’ns va deixar claríssim per part dels tècnics que la situació econòmica era molt delicada i que després de les eleccions ja no es podia sostenir més.

Així, per una banda, ens vam trobar amb l’obligació de fer el pagament de 4 milions d’euros per l’adquisició de l’edifici de la Clínica Terres de l’Ebre, una operació que l’oposició va bloquejar sense cap sentit més que el d’intentar desgastar el nou govern, una actitud irresponsable que va posar en perill el centre i que, finalment, hem pogut resoldre fraccionant el pagament en dues parts, primer amb els 3,5 milions d’euros aprovats al plenari aquest mes d’octubre i els 500.000 restants l’any vinent. Ara bé, la situació no va millorar quan vam detectar que en un informe auditor, en data de juny d’enguany, la previsió de pèrdues de l’altre hospital municipal, l’Hospital de la Santa Creu de Jesús, és d’1,8 milions d’euros. Un informe extern que l’oposició intenta desacreditar parlant del passat i amb dades alienes al mateix. Una situació que haurem de resoldre aquest mandat per assegurar els serveis del centre, així com la plantilla d’aquest.

I per si tot això explicat no és poc, també hem hagut de fer front al pagament extra d’uns solars, amb un valor de 160.000 euros més els interessos, per poder construir habitatge per a joves al nucli antic, un pagament que no s’havia previst i posava en risc l’operació, de la mateixa manera que passa amb Tortosasport i el Complex Esportiu Win, al qual hem d’injectar (i per això hem aprovat aquesta setmana una modificació pressupostària) més de 400.000 euros per fer front al dèficit del 2022 i 2023, que serà d’1,2 milions que han de pagar tots els tortosins i tortosines, ja que amb les quotes dels usuaris no n’hi ha prou.
Però més enllà de totes aquestes situacions que estem vivint en els primers 100 dies de govern, el més greu és el dèficit pressupostari que, si no actuem, tindrem l’any vinent amb 4 milions per a la despesa del dia a dia de l’Ajuntament.

Un dèficit que, certament, ve condicionat per diversos factors, alguns interns i altres externs, però que, al cap i a la fi, posen en evidència la situació econòmica a la qual en 100 dies hem de fer front el nou govern. Per una banda, tenim un creixement dels tipus d’interès del Banc Central Europeu que de la mateixa manera que els hi passa a les famílies, està ofegant la nostra despesa financera, això vol dir que la previsió d’augment d’interessos i amortitzacions que s’han de pagar el 2024 serà de més del 100% dels previstos inicialment en el darrer pressupost aprovat, i aquí cal afegir també que s’ha acabat la carència del préstec dels 9,5 milions d’euros demanat pel govern de Roigé el 2021, un dels més grans de la història.

Però si els interessos ens ofeguen, també ho fa l’encariment del cost de l’energia, només per pagar la llum dels carrers de la ciutat o edificis municipals, la previsió de cara al 2024 és d’un creixement de més de 700.000 euros, en relació amb l’últim pressupost aprovat. I també creix en prop d’1 milió d’euros el cost del personal, atès que cal complir amb la normativa vigent en matèria laboral que contempla increments salarials dels treballadors i treballadores públiques.

Tots aquests factors, juntament amb la inflació, la penalització econòmica perquè reciclem poc com a ciutat i l’augment de més de 500.000 euros del cost del tractament i la gestió dels residus, juntament amb el fet que a partir de 2024 no es podrà, per llei, utilitzar l’estalvi del romament de tresoreria per pagar la despesa del dia a dia de l’Ajuntament, fa que visquem una situació econòmica on hem d’actuar contenint la despesa, actualitzant taxes i millorant-ne la gestió.

A més a més, enguany ha entrat en vigor la llei de residus i sòl contaminat per a una economia circular que determina que els ajuntaments han de repercutir el cost del servei de recollida i de gestió dels residus sobre la taxa d’escombraries.

A cap governant li agrada viure una situació així, i menys quan porta només 100 dies al govern, però més enllà de demagògia, populisme i mentides actuarem amb responsabilitat per donar continuïtat i compliment a totes aquestes obligacions que tenim com Ajuntament, redreçant una situació molt complicada i seguint prestant els serveis que la ciutat mereix.

Jordi Jordan Farnos
Jordi Jordan Farnos
Alcalde de l'Ajuntament de Tortosa
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 72 = 73

Últimes notícies