HomeEducacióReportatge · La UNED busca ser una opció de primera

Reportatge · La UNED busca ser una opció de primera

No tothom a Tortosa o a les Terres de l’Ebre és conscient que hi ha una opció de cursar estudis universitaris que passa per la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED), ja que a Tortosa hi ha l’únic Centre Associat a la UNED del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre -inclou una aula a l’Hospitalet de l’Infant i una aula sènior a Amposta- i s’hi poden estudiar actualment una trentena de graus, amb Educació Infantil i Enginyeria de l’Energia com a principals novetats de l’actual curs acadèmic. També s’hi poden fer graus combinats, màsters, doctorats, programes de formació permanent, cursos d’idiomes del Centre Universitari d’Idiomes a Distància i cursos d’estiu o altres activitats, com la UNED sènior (més de 55 anys).

L’oferta es completa amb cursos d’accés a la universitat per a majors de 25 i de 45 anys, proves d’accés a la universitat per a estrangers o programes d’ensenyament obert, entre altres.

Acte especial

Les titulacions tenen la mateixa validesa que les de qualsevol altra universitat pública i estan sotmeses a la mateixa normativa.

Enguany, la UNED, en l’àmbit estatal, celebra el seu 50è aniversari, i este divendres el consorci que gestiona el centre de Tortosa -amb la participació de l’Ajuntament-, farà un acte especial (a partir de les 19 h, a l’hotel Corona) d’inauguració del curs acadèmic, d’entrega de diplomes a alumnes que han finalitzat estudis en els darrers cursos, i de medalles de plata i d’or als tutors que porten 15 o 30 anys vinculats al centre. S’entregaran 14 medalles. També es farà un reconeixement al centenari David Domènech, que va fundar el patronat que l’any 1974 va obrir el centre de Tortosa i va ser-ne tutor durant anys. Des de l’obertura, s’hi han llicenciat o graduat més de 1.500 alumnes.

Flexibilitat

La UNED està dissenyada perquè l’estudiant puga dur a terme els seus estudis telemàticament des d’on considere oportú, ja que els equips docents principals, ubicats en diferents facultats o instituts d’investigació de tot l’Estat, es responsabilitzen de la preparació dels programes i els materials didàctics i d’avaluar l’aprenentatge, a través de mitjans impresos, audiovisuals i les noves tecnologies; però centres com el de Tortosa oferixen un important suport presencial, amb tutories setmanals de la majoria dels estudis, en horari de 15 h a 19 h totes les tardes.

“Per tant, cada alumne té un tutor virtual i un tutor presencial”, constata la directora del Centre Associat de Tortosa des de l’octubre del 2020, la tortosina Mònica Subirats, que després de 19 anys com a secretària del centre va substituir Josep Maria Franquet.

La flexibilitat és una de les virtuts principals que oferix la UNED. El suport dels tutors presencials també està garantit en línia si l’alumne no pot acudir al centre del carrer Cervantes, on hi ha dos plantes amb aules, tres de les quals són Avip (dotades amb les tecnologies necessàries per a fer tutories en línia). “Un dels nostres grans objectius és la igualtat d’oportunitats”, destaca Subirats.

La tipologia dels alumnes és diversa: tradicionalment prevalien persones que no havien pogut anar a la universitat o gent que volia estudiar una segona carrera; però ara, segons la direcció del centre, s’està incrementant el nombre d’alumnes joves que trien la UNED com a primera opció per a cursar els seus estudis universitaris després de fer la Selectivitat.

Hi ha alumnes procedents de tota la província i fins i tot de la Franja. Enguany s’han matriculat al Centre Associat de Tortosa més d’un miler d’alumnes, entre les diferents possibilitats de formació.

La pandèmia encara va reforçar més l’especialització telemàtica dels estudis a la UNED, on actualment estan triomfant sobretot els estudis socials -el grau de Magisteri Infantil ha tingut una gran acollida-. Dret i Psicologia sempre han tingut també força demanda. Ara bé, els exàmens sempre s’han fet de forma presencial. Subirats exposa la seua idea per a divulgar i promoure més la UNED com a oportunitat: “El problema principal que hi ha hagut és que la gent no ho coneix prou, i ens volem donar a conèixer més”. També ha estat important recuperar progressivament la implicació de la Diputació en el finançament del consorci del centre de Tortosa, que es finança amb el pressupost estatal de la UNED, les aportacions de l’Ajuntament i de la Diputació i els ingressos procedents de les matrícules.

“Caldrien més aportacions i hem d’intentar aprofitar que és un moment que al territori s’està creant indústria i oportunitats, i nosaltres podem ser molt útils en la formació”, tanca la directora.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 13 = 15

Últimes notícies