HomeSense categoriaReportatge · Vacunació contra rellotge

Reportatge · Vacunació contra rellotge

TORTOSA // Vint minuts. És el temps de mitjana que triga una persona d’ençà que arriba al Pavelló Firal de Remolins de Tortosa, el punt de vacunació massiu de les Terres de l’Ebre, en sortir vacunat contra la covid. I és que amb els circuits d’entrada i sortida, i de distribució dins del mateix pavelló, es tracta d’un procés molt àgil, en què el temps d’espera de 15 minuts per  a veure si el pacient desenvolupa algun tipus de reacció al vaccí és el que més el demora.

Un cop s’arriba al punt de vacunació massiu, personal inserit procedent del Departament de Justícia, al matí, i voluntaris de la Creu Roja, a la tarda, s’encarreguen de rebre la gent, a qui fa desinfectar-los les mans, i si és necessari, canviar la mascareta. Un cop superat este pas, s’adrecen a la zona d’admissions, on treballen cada dia, dos persones, que s’encarreguen de revisar si han demanat hora, apunten de quin col·lectiu provenen -essencials, sanitaris, les franges d’edat que els pertoca vacunar-se, entre d’altres-, i ja passen a fer la cua per a dirigir-se als boxs on administren el vaccí. 

“A les 9 h és quan acostuma a haver-hi cua”, explica la coordinadora del punt de vacunació massiu a l’Ebre, Olivia Roig, que afegix “molta gent intenta venir a esta hora per a vacunar-se abans d’anar a treballar”. Cada quinze minuts poden haver-hi citades una vintena de persones, i a estes, se sumen aquells que s’hi adrecen abans de l’hora que els toca per a provar-ho. “Tampoc és que es produïsca un gran cúmul: són cues d’unes cinc persones”, diu. 

Un cop arribats a admissions passen a fer cua a un circuit delimitat per tanques, on una Tècnica en Cures Auxiliars d’Infermeria (TCAI) és la que t’assignarà un dels cinc boxs, el que queda lliure, per passar a vacunar-se. Allà, se’ls fa un qüestionari, i després se’ls vacuna. Un cop vacunats, cada persona ha d’estar-s’hi un temps mínim de 15 minuts a la zona habilitada com a sala d’espera, amb cadires per  a una seixantena de persones, per a veure si desenvolupen algun tipus de reacció adversa al vaccí. “De moment no hem tingut cap reacció adversa al medicament. S’han produït casos de gent que es mareja, per la calor, perquè són aprensius a les punxades, això és el més habitual”, afirma la coordinadora, que afegix “d’estos casos en tenim quasi cada dia”. Roig també assenyala que una de les preguntes que es fa a totes les persones és si han tingut algun tipus “d’al·lèrgies medicamentoses greus, i en cas que sí, els derivem a vacunar-se a un Centre d’Atenció Primària (CAP) o a l’hospital perquè puguen estar més coberts que a un pavelló”

A la punta dels boxs, n’hi ha un de reanimació, amb dos lliteres i un carro d’aturades, destinat a aquelles persones que es maregen o necessiten atenció mèdica. Mentre la coordinadora del punt de vacunació massiu de Tortosa m’explica com treballen a diari, un home a qui s’acabava d’administrar la vacuna, cau desplomat a terra. Tots els professionals dels boxs, prop d’una desena, van sortir ràpidament a atendre’l. Res. Un ensurt. Li aixequen les cames, el fan olorar alcohol, així com li miren la tensió i el sucre mentre es recupera. “Que la gent es desmaie també acostuma a passar”, diu Roig quan torna, que afegix “de fet, avui és el segon. Hi ha gent que ve molt nerviosa, els baixa la tensió, o tenen calor i, acaben desmaiant-se. Els posem a la llitera una estona i es recuperen de seguida”.

En cas que no es desenvolupe cap reacció, un cop superat estos 15 minuts -que es controla cadascú individualment-, es pot abandonar el pavelló, resseguint el circuit indicat a terra cap a una porta, diferent de la de l’entrada. Així, s’evita l’encreuament de persones que arriben amb les que marxen. 
 

Personal i logística
Depenent dels boxs que hi haja ocupats, “tenim quatre o cinc parelles d’infermeres. En el nostre cas, a més, tenim infermers i també dotze estudiants d’infermeria”, determina Roig. Àngela Prieto, de 21 anys, és una de les estudiants del tercer curs d’Infermeria de la Rovira i Virgili que administra vacunes al punt de vacunació massiu. “No tothom té la sort que a tercer de carrera, puguen venir aquí, a vacunar, i estar treballant del teu mentre estàs estudiant”, diu, i afegix que “l’experiència està sent molt bona, és bastant rutinària”

Hi ha dos torns: matí o tarda, i es treballen jornades de 6 hores. L’horari de vacunació és de 9 h a 14 h i de les 15 h a les 20 h. “Nosaltres treballem 30 minuts abans i després per a començar a muntar vials, així com si vacunem algú a les 20 h, ha d’haver-hi algú durant els 15 minuts que han d’esperar-se”

Al Pavelló Firal de Remolins s’administren gairebé les vacunes de Pfizer, AstraZeneca i Moderna. “L’única cosa que ens condiciona quin tipus de vacuna administrar és l’edat. Actualment, per fitxa tècnica, totes poden administrar-se a partir dels 18 anys, excepte la de Pfizer que es pot fer a partir dels 16 – o inclús dels 12, però encara no ho fem-”, manifesta Roig, que afegix “però aquí, Espanya, va decidir que la vacuna d’AstraZeneca només pot administrar-se a gent de 60 a 69”.

Aquells treballadors essencials vacunats en el seu moment amb la vacuna d’AstraZeneca, que en les darreres setmanes ja han pogut rebre la segona, i s’han vacunat a este punt massiu de Tortosa, també han seguit la tendència arreu de l’Estat, i al contrari del que s’aconsellava des del Ministeri de Sanitat, han preferit que els administren la segona dosi també d’esta vacuna en lloc de la de Pfizer. “Un 91% de la gent han demanat l’AstraZeneca, perquè no volien barrejar vacunes, i també tenien la tranquil·litat que la primera dosi no els havia fet cap reacció. Tots ells han firmat un consentiment informat segons saben que no és l’opció recomanada”

Una de les moltes tasques de la coordinadora és assegurar-se que les vacunes estiguen en condicions, tenir les dosis necessàries per a vacunar, així com “controlar que la sortida de la nevera de les vacunes siga la correcta: primer les que fa més temps que han arribat, perquè són de consum preferent”. Habitualment, la setmana abans els informen de quantes vacunes els distribuiran la setmana posterior, que és el que marca l’oferta de cites disponibles. “Sempre ens assegurem les segones dosis, perquè és prioritari administrar-les”. Per això, quan administren primeres dosis, calculen quan hauran d’administrar les segones, i reserven els dies. Les vacunes acostumen a rebre’s cada dos dies. Esta setmana, però, n’han sigut tres: el dilluns van rebre les de Pfizer i AstraZeneca, el dimarts, les de Moderna, i el dijous, Pfizer de nou. 

Tot i que el punt de vacunació massiu de Tortosa està preparat per a administrar un miler de vacunes al dia, la tendència és a vacunar unes 500 persones al dia. “El dia que més n’hem administrat va ser 1.350 en un dia, però no és l’habitual”, assenyala Roig. Este dijous, les Terres de l’Ebre, superaven els 100.000 vacunats en primera dosi. 

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

11 + = 17

Últimes notícies