Retre comptes

Un dels aspectes que una societat democràtica madura ha d’exigir als servidors públics és el rendiment de comptes. Sóc dels que penso que la política és important, ja que els recursos dels ciutadans són finits i cal gestionar-los de la manera més eficient possible.
També penso que la política ha de tenir ideologia. És a dir, les decisions que hom pren acaben beneficiant a uns en detriment d’altres, i ser coherent entre el que es diu i el que es fa, deixa un sistema democràtic millor.

En aquest sentit, haver format part d’un govern de coalició gestionant la direcció de Serveis Territorials de Drets Socials a les Terres de l’Ebre sota la batuta de l’Honorable Violant Cervera ha estat una experiència personal impagable. He après molt i m’ha permès reafirmar-me en les meues conviccions socialdemòcrates: Tenir un Estat propi fort, permet al govern fer una societat més justa. Potser per això sempre he volgut que Catalunya esdevingui un Estat independent i just dins de la Unió Europea.

Però si ens centrem en l’objectiu de l’article, explicar la meua experiència de govern, cal ressaltar que malgrat que he estat fent de director fins al passat 31 de desembre, jo comptabilitzo la meua tasca fins a la sortida de Junts del govern, a l’octubre. Ja que un cop es va produir l’entrada del nou conseller, hi ha hagut menys delegació de tasques i he mantingut el perfil baix que se’m va demanar, però sense ometre cap de les obligacions del càrrec. Per tant, valoro molt l’any i tres mesos de feina molt intensa sota la direcció de la consellera Cervera.

Els primers mesos em van servir per conèixer el funcionament de l’administració en general i del departament a l’Ebre. Cal pensar que el departament era molt gran i portava temes molt diferents (Parlo en passat perquè amb la reestructuració del govern els temes d’habitatge han passat al departament de territori). Intentaré fer el resum agrupant algunes de les tasques executades d’acord amb les secretaries del Departament:

En l’àmbit de la Secretaria de Famílies:

Estàvem encara en plena pandèmia i recordo que la gestió de la cinquena onada va afectar les Terres de l’Ebre d’una manera severa. Vam tenir casos en diverses residències i una de les tasques més dures era donar la notícia als alcaldes dels brots, i en alguns casos dels morts, a les residències de les seues poblacions. Aquí, vull agrair la tasca dels funcionaris de la Regió Social i sobretot dels treballadors de les residències. Ells han estat a primera línia cuidant dels nostres iaios i ho han fet molt bé.

A poc a poc van anar passant les incidències més greus de la COVID, sobretot gràcies a les vacunes, però vam haver de fer front a un cert desordre administratiu que havia provocat la pandèmia i el confinament durant els mesos anteriors a la meua arribada. Hi havia diverses situacions complexes, però de la que més satisfet em sento és d’haver pogut ajudar a rescabalar a una residència del territori d’un deute d’1,8 milions d’euros.

També en l’àmbit de la gent gran, i essent un element simpàtic i agradable, és l’entrega de les medalles centenàries. N’hem lliurat gairebé una vintena i ens ha permès veure com molts ebrencs d’arreu arriben amb molt bona qualitat de vida a una etapa molt avançada.

Altres bones notícies que van anar acompanyades d’aquesta secretaria ha estat l’augment de places per a persones amb discapacitat. Així es va licitar, i pròximament s’obrirà a Deltebre, una llar-residència amb onze places públiques. Generant un important volum de nous llocs de feina i sobretot donant un servei molt necessari a usuaris i famílies.

Un altre conjunt de temes, que és menys vistós de cara al públic, però que acaba repercutint molt en la vida dels usuaris de serveis i entitats és la tasca administrativa de gestió de les diverses subvencions. Gestionar els PUA, la Cospe, l’IRPF i els Next Generation de serveis socials és una tasca àrdua i que deixa sempre a gent insatisfeta, però que alhora sabem que beneficia a moltíssims ciutadans i equipaments de manera directa.

També la gestió de la renda garantida de ciutadania o la gestió de l’atenció al públic a les oficines de Móra, Amposta, la Ràpita i Tortosa ha estat complex durant tot el període. La cita electrònica ha facilitat la feina, però ha complicat l’accés i això no ens ha deixat un bon sabor de boca.

Finalment, la negociació i la signatura del Contracte Programa per a tres anualitats entre el Departament i els ens locals, ha estat una fita que donarà estabilitat a les sis àrees bàsiques de serveis socials (Tortosa, Amposta i els quatre consellers comarcals). Aquí un aspecte de millora molt important ha estat que els quatre consells de les Terres de l’Ebre reben un cofinançament del 75% en la majoria de les seves fitxes, quan abans el Montsià i el Baix Ebre només rebien el 66%.

I tot això, continuant implantant programes innovadors com el sostre 360 a l’Ebre. Que dóna una oportunitat de sortir de la vulnerabilitat a joves sense sostre per reincidir-los al sistema. Amb molts casos d’èxit.

En l’àmbit de la Secretaria d’Habitatge

Són molts els temes que s’han treballat en aquest àmbit. S’ha fet una feina ingent d’accelerar el lliurament de pisos socials a la mesa d’emergència o al registre de sol·licitants. Malauradament, encara hi ha moltes necessitats en l’àmbit de l’habitatge.
Ha calgut, en alguns casos, lluitar contra les ocupacions il·legals i la millor manera de fer-ho és tenir tots els pisos plens de gent que ho necessita. Malauradament no sempre ens n’hem sortit. Recordo un cas molt sever en què un pis que havíem de lliurar a una família amb fills petits amb discapacitat que va ser ocupat el dia abans del seu lliurament. Els ocupants eren infinitament menys necessitats que els que tenien legalment assignat el pis. Vam anar a la justícia i … No ens en vam sortir.

També hem treballat amb entitats del tercer sector com Pere Mata o ajuntaments, com el d’Amposta, amb qui hem signat convenis de cessió de pisos per dotar de més pisos assistits de salut mental al territori o pisos socials.

Finalment hem desplegat els fons Next Generations. Aquests, amb sis línies diferents, han permès que Ulldecona i Tortosa es puguin sumar a la “llei de barris” que amb característiques diferents de les anteriors, ja que només se centra a rehabilitar habitatge i no tant amb fer els vials o carrers nous, permetrà que rebin 2,1 m€ i 1,9m € respectivament si acaben desplegant les rehabilitacions. A Tortosa el municipi va optar per emmarcar aquestes ajudes al grup el Temple i a una zona del nucli antic, a Ulldecona a gairebé tot el nucli urbà.

Però no cal patir si no sou d’aquests municipis o d’aquestes franges seleccionades, ja que les altres línies permeten que es rebin ajudes per renovar habitatges o edificis sencers. Us animo a aprofitar l’ocasió.

També amb la línia d’accessibilitat rebran gairebé 260.000 € ajuntaments com Caseres, Flix, Horta de Sant Joan, Ulldecona i Tortosa per col·locar ascensors i rampes.

En l’àmbit de la Secretaria d’Infància, adolescència i Joventut

Les prioritats han estat dos, atendre als joves que estaven sota la tutela de la DGAIA i crear al territori aquells equipaments que feien falta per poder atendre’ls de la millor manera possible.

Així, amb l’increment d’arribades de joves migrats sols, s’ha treballat per crear el servei d’SPE, que ben aviat s’obrirà al territori. Donarà molts llocs de feina qualificats i donarà oportunitats d’integració a Catalunya a joves que marxen des de països de l’Àfrica.
També hem treballat fort per deixar enllestida la construcció del Barnahus de Terres de l’Ebre a Tortosa. Recordo que es tracta d’un centre per atendre els infants víctimes d’abús.
Aconseguir els terrenys va ser complex, però gràcies a les tres administracions que van ficar de la seva part, tindrem l’equipament als terrenys del Consell Comarcal del Baix Ebre.
S’ha treballat molt en l’àmbit de les oficines joves, tirant endavant programes i activitats, però per ser honestos, aquesta acció l’ha encapçalat la coordinadora de joventut i el seu equip. Han fet una gran tasca!

Bé, segur que m’he deixat altres temes també importants, però a perill de fer-me pesat, he volgut retre els comptes que us comentava a l’inici de l’article. I cal dir, que totes aquestes accions no les he fet sol, només amb l’ajuda de moltíssima gent s’ha pogut tirar endavant. Des de tots els funcionaris de l’administració fins als polítics del departament a Barcelona, que sempre han cuidat les Terres de l’Ebre com la resta de territoris del país, i també he comptat amb la col·laboració de molts alcaldes, de tots els colors, que lluiten per fer una societat millor.

I cal dir, que de reptes i projectes de millora n’han quedat moltíssims al calaix. Alguns per manca de temps, altres perquè potser no eren prou encertats. Ara bé, en el món dels Drets Socials hi ha temes importantíssims que cal resoldre i que ben segur caldrà entomar pròximament. I alguns temes que no han sortit encara, caldrà continuar batallant-los.

Però de moment, en l’àmbit professional, retornaré satisfet a les aules per la feina feta i també perquè no dir-ho, perquè m’agrada molt la tasca docent. Arreveure i moltes gràcies!

Felip Monclús i Arasa
Felip Monclús i Arasa
Professor d'Història i director territorial de Drets Socials a les Terres de l'EBre
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 10 = 18

Últimes notícies