HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catRuta Francesc Llop i Marqués

Ruta Francesc Llop i Marqués

El Govern municipal de Campredó ha cregut de menester dedicar les Jornades del Patrimoni d’aquest any 2022 a la figura del pintor impressionista Francesc Llop i Marqués (Campredó, 1873-Barcelona, 1970). En anteriors ocasions s’havia analitzat el món templer, el tram sud de la batalla de l’Ebre o la importància del Carrilet per al desenvolupament comarcal de la primera meitat de la centúria passada. Enguany, l’objectiu principal s’ha centrat a l’entorn d’una cessió patrimonial que la converteix en un motiu veritablement de pes. Concretament, 10 quadres paisatgístics que són propietat de la família barcelonina Beltran-Oliveras, besnebots del campredonenc més universal.

Dissabte 14 de maig s’ha articulat la jornada a redós d’una ruta extensa per sis espais artístics ben representatius de la població, els quals s’han vinculat adequadament amb l’artista homenatjat.

El tret d’inici tindrà lloc a la cèntrica plaça Mossèn Tomàs Cardona. Primerament, es visitarà el seu espai natal a l’horta dels Clots, a la zona coneguda com el Racó prop del Raval del Pom. Allí se’n descobrirà una placa commemorativa. Seguidament, de retorn al nucli urbà, continuarà la ruta pel carrer Francesc Llop, el temple parroquial (un edifici carregat d’esperit artístic, a part de l’evident contingut religiós), la plaça Santiago Rusiñol i el Casal municipal, que porta el nom del pintor.

El punt final tindrà lloc a la Sala d’art, on es realitzarà la signatura del conveni amb els esmentats descendents del pintor, gràcies al qual deu olis podran ser exposats al costat de la resta de la seua nombrosa producció. Es tracta, òbviament, d’un pas endavant molt considerable quant al procés de recuperació de la seua obra. De fet, ja s’hi poden contemplar un llarg nombre de dibuixos, olis, aquarel·les, retrats…, així com les il·lustracions guanyadores de diversos concursos artístics de la revista El Mundo Ilustrado de Mèxic durant la primera dècada del segle XX.

Com a contrapunt final, tindrà lloc la presentació d’un nou apunt biogràfic sobre el pintor de renom, el qual va ser guardonat amb el premi Enric Bayerri d’assaig de 2015. S’ha fet coincidir la seua aparició per tal de donar encara més relleu a la cessió dels quadres, pel que suposa quant a la dignificació de la figura del pintor.

Ens trobem davant d’una activitat cultural de molt nivell, que permetrà, a la vegada, una nova adequació de la Sala d’art, que ja podem considerar com una mena de museu de Llop. Justament, un pintor que va realitzar una notabilíssima carrera artística a Mèxic entre 1901 i 1910, va ser guardonat a l’Exposició Universal de Barcelona de 1929, i que va comptar amb moltíssimes exposicions a la tristíssima capital catalana de la postguerra.

L’exposició d’una obra seua en un dels aparadors de la sala clourà una jornada d’homenatge al campredonenc més universal. Durant el 2020 es va celebrar l’any Francesc Llop per tal de commemorar el 50è aniversari del seu traspàs, que va comptar amb l’apadrinament del pintor tortosí Jaume Rocamora i el ceramista jesusenc Joan Panisello, dos dels artistes ebrencs actuals més internacionals.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 1 = 7

Últimes notícies