HomeSocietatSalut avisa que calen pressupostos per a posar fil a l’agulla amb...

Salut avisa que calen pressupostos per a posar fil a l’agulla amb el nou hospital

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha garantit que el Govern, després del canvi de titularitat i de partit (de Junts a ERC) a la conselleria, manté un compromís “ferm” per a la construcció d’un nou hospital de les Terres de l’Ebre, però ha advertit que cal tirar endavant uns nous comptes, fent una crida als partits que pressionen per un nou complex hospitalari més enllà de la reforma imminent del Verge de la Cinta però que no garantixen complementar la minoria d’Esquerra Republicana a la cambra. Concretament, Balcells va xifrar en 500.000 d’euros la partida necessària per a la planificació del nou centre sanitari.

“Necessitem un pressupost per a fer-ho, i suposo que vostès estaran atents que puguem tenir-lo per a fer això”, va expressar, dirigint-se als comuns durant la sessió de control al Parlament.

El diputat tortosí d’En Comú Podem Jordi Jordan li va respondre que introduir la partida per al nou hospital “seria un pas endavant” en la negociació dels comptes amb el Govern: “Vostè té l’oportunitat de demostrar que els incompliments dels anteriors governs no seran els seus”.

L’intercanvi es va produir en un context de màxima pressió de part de la Plataforma per un Nou Hospital a les Terres de l’Ebre, que dimarts va presentar al registre del Parlament 22.000 signatures recollides al territori per a exigir la construcció d’un nou equipament que substituïsca en uns anys el Verge de la Cinta.

Els representants del moviment ciutadà van reclamar “una discriminació positiva” cap a un territori envellit, econòmicament deprimit i despoblat -amb un 26 % de població per sobre dels 65 anys i un pes econòmic que representa un 1,8 % del PIB català– perquè es materialitze un compromís que ja es va posar públicament sobre la taula l’any 2006, quan el primer Govern tripartit va anunciar un nou hospital a la Farinera, a Tortosa, que el primer Govern Mas va descartar anys després en plena crisi immobiliària.

Representants de la plataforma es van reunir durant el matí amb els grups parlamentaris d’Esquerra, Junts, PSC, els comuns i la CUP -se sobreentén que també el PP i Vox donen suport a la iniciativa- i amb la presidenta en funcions del Parlament, Alba Vergès -exconsellera de Salut- i membres de la mesa, i després de remarcar que representen exclusivament el territori, van assegurar haver aconseguit el compromís d’estes formacions d’habilitar una partida pressupostària mínima de 500.000 euros per a redactar l’avantprojecte d’un nou centre públic i universitari. Però el peix es mossega la cua i, com va recordar l’endemà el conseller, calen uns nous pressupostos per al 2023, tot i que el president de la plataforma, Miquel Franch, creu que no hi haurà excusa i que els diners es poden derivar d’altres partides encara que calga prorrogar els comptes del 2022. La plataforma farà una assemblea el 3 de desembre a l’Auditori Felip Pedrell i no descarta convocar mobilitzacions.

D’altra banda, Balcells també va anunciar que este mes de novembre sortirà a licitació la reforma del Verge de la Cinta, qüestionada per la plataforma i que inclou un nou edifici assistencial i un aparcament soterrani, perquè les obres comencen tan aviat com siga possible. El que no vol el grup de pressió és que qualsevol reforma hipoteque l’aposta per un nou hospital.

“Les diverses conselleres i consellers de Salut han apostat més per unes reformes que no per un nou hospital. Atesa la precarietat d’un hospital construït el 1976, atesa l’evolució de la medicina i l’atenció sanitària, no pot ser que ens conformem amb un lífting d’un hospital que ja ha fet la seua funció”, va advertir el portaveu de la plataforma, el tortosí Sisco Lahosa.

Remarquen, a més, que ha de ser un nou centre públic de caràcter universitari, que permeta impulsar la formació de metges davant la greu manca de facultatius i especialistes que patixen especialment les Terres de l’Ebre. La plataforma subratlla que si bé es tracta d’un centre de referència per als 180.000 habitants ebrencs, en algunes èpoques de l’any han d’atendre una població molt superior. El conseller admet que fan falta professionals a la zona i que caldrà incentivar els que treballen a l’Ebre perquè “puguen establir-se i retenir-hi el talent”. “A les Terres de l’Ebre tenim els mateixos drets com a ciutadans que en altres llocs de Catalunya”, va reblar Lahosa.

L’Ajuntament de Tortosa ja ha ofert a Salut uns terrenys al Pla parcial del camí de Roquetes per a construir-hi l’hospital del futur per al territori, però encara s’hauria d’acabar de concretar l’adquisició d’una part dels terrenys, propietat de la Sareb. Tot i això, tant l’alcaldessa Roigé com la plataforma insten el Govern de la Generalitat a avançar faena en la planificació.

O.M.J
O.M.J
Periodista
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

19 + = 26

Últimes notícies