HomeSalutSalut desprograma operacions no urgents, redueix trucades a contactes i treu les...

Salut desprograma operacions no urgents, redueix trucades a contactes i treu les proves dels CAP

El Departament de Salut ha explicat que la situació epidemiològica ha obligat ja a desprogramar operacions no urgents. A més, ha posat en marxa la primera fase de mitigació amb actuacions per afrontar l’increment de la pressió assistencial, especialment a l’atenció primària.

Esta fase inclou mesures com la reducció de trucades als contactes estrets, el trasllat de les proves de l’interior a l’exterior dels CAP o amb circuits diferenciats, la realització de més tests d’antígens en detriment de PCR als contactes i el canvi del tipus de tests en les residències.

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha alertat que la situació epidemiològica està entrant en àrea d’“especial preocupació” i ha fet una crida a la prudència social.

La secretària ha constatat que l’empitjorament de la pandèmia es manté, amb més casos i més ingressos. Ha afirmat que no s’està encara als nivells del juliol, però ha reconegut que la tendència és “preocupant“. Ha insistit que si no s’està com al juliol, i en onades anteriors, és gràcies a la vacunació, ja que ara per cada 100 casos hi ha quatre hospitalitzacions i menys d’un crític a l’UCI.

Malgrat que esta millora respecte a onades anteriors, la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, ha informat que hi ha centres hospitalaris que ja han hagut de començar a desprogramar operacions no urgents, perquè si no, no hi hauria disponibilitat de llits de crítics. Ha recordat que cadascun d’estos llits va associat a uns professionals que treballen i que “tenen un límit”.

Per tot això, Salut ha justificat la necessitat de donar algunes passes en l’àmbit de l’atenció sanitària, per tal de preservar esta atenció, especialment en un moment en què també hi ha altres afeccions respiratòries. Cabezas ha concretat que es compleixen els criteris per posar en marxa esta primera fase. Com per exemple que hi ha més de 2.500 casos al dia, al voltant d’uns 6.000 contactes, unes 5.000 trucades al 061, unes 15.000 visites als equips d’atenció primària i uns 25 ingressos a les UCI diaris, entre d’altres.

Així, a partir d’ara s’eliminarà la trucada del dia 7 que es fa als contactes de positius que han de fer quarantena, mantenint-se la primera i l’última. A més, s’utilitzarà una versió simplificada i més curta de trucada, que permetrà reduir el temps i poder trucar a tots els contactes.

D’altra banda, es traurà el testatge dels CAP en la mesura del possible. Això es farà passant a fer les proves de detecció en els espais annexos habilitats en alguns centres o bé en zones diferenciades. L’objectiu és diferenciar al màxim el circuit covid del de la resta d’afeccions i evitar així el possible contacte i encreuament. A més, es faran més tests d’antígens, en detriment de les PCR, tenint en compte la situació de transmissió actual.

Craywinckel ha explicat que també s’han reforçat les directrius internes de prevenció i control d’infeccions als centres, especialment en els espais comuns; i que s’eviten les sessions, congressos i reunions presencials. Salut Respon farà també un seguiment diari del volum de trucades i consultes que arriben al servei. A les residències, es canviarà el tipus de test a treballadors i residents de nasofaringe a nasal.

 

Vacunació i prevenció

Davant d’esta situació, tant Cabezas com Craywinckel han expressat la seua preocupació i han fet una crida a la responsabilitat individual de cadascú, especialment tenint en compte el Nadal. La secretària ha remarcat que l’“absoluta prioritat” ara és vacunar amb la tercera dosi els majors de 60 anys –també als que van rebre l’única dosi de Janssen– i complir totes les mesures de seguretat per evitar els contagis, entre elles la reducció de la interacció social.

Pel que fa al Nadal, ha reclamat mantenir-se en la bombolla de contacte, o en la més propera, i evitar grans reunions. Han recordat que en tot moment s’han de complir les mesures de seguretat, com dur la mascareta i reunir-se en espais ventilats.

De la mateixa manera, Cabezas ha dit que si calen o no noves restriccions s’anirà estudiant en el marc de la comissió delegada del Govern i el Procicat.

 

Nou casos d’òmicron

Salut ha confirmat nou casos de la variant òmicron a Catalunya. D’aquests, set són de viatgers directes de Sudàfrica i dos contactes estrets d’aquestes persones. Per això, Cabezas ha destacat que, ara per ara, no hi ha transmissió comunitària al país. A l’Estat, se n’han confirmat 36 casos.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

63 + = 69

Últimes notícies