HomeSense categoriaSegons un estudi de la URV prendre estatines per al colesterol evita...

Segons un estudi de la URV prendre estatines per al colesterol evita una de cada cinc morts per covid

TERRES DE L’EBRE // Estar en tractament amb estatines, fàrmac que ajuda a controlar el colesterol i prevenir malalties cardiovasculars, redueix la mortalitat per covid entre un 22% i un 25% i evita, com a mínim, una de cada cinc morts.

És el resultat de l’estudi coordinat per la Universitat Rovira i Virgili i l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili  i dirigit per l’investigador Lluís Masana, que s’acaba de publicar a l’European Heart Journal – Cardiovascular Pharmacotherapy. La recerca s’ha fet a través de la Xarxa de les Unitats de Lípids i Arteriosclerosi de Catalunya, a partir de la informació de 2.159 pacients infectats per coronavirus de deu hospitals catalans durant la primera onada de la pandèmia, des del març fins al maig.

El coronavirus ha infectat més de 40 milions de persones al món i ha provocat més d’un milió de morts en menys d’un any però es desconeix per què algunes persones passen la malaltia de forma asimptomàtica mentre que d’altres acaben morint o patint-ne conseqüències molt greus.

Alguns tractaments i l’efecte que tenen en l’evolució de la covid han estat objecte de debat. És el cas de les estatines, un fàrmac que ajuda a reduir el colesterol a la sang i s’utilitza per prevenir malalties cardiovasculars. El pren una de cada quatre persones i és el medicament més utilitzat per la població general.

La recerca de la URV i l’IISPV ha posat de manifest que les persones que segueixen un tractament amb estatines tenen un risc de morir per covid-19 entre un 22% i un 25% inferior. Els investigadors van valorar unes cent variables clíniques per pacient, com ara edat, sexe, malalties prèvies, nivells de colesterol, evolució de la malaltia, o els tractaments utilitzats per al coronavirus.

Es va comparar la mortalitat dels pacients que seguien un tractament amb estatines amb els que no en prenien i també es va valorar quin efecte tenia retirar les estatines o no fer-ho en el moment de l’ingrés. Un 25,4% dels pacients contagiats per covid que no prenia estatines va morir, mentre que la mortalitat entre els que rebien tractaments amb aquest fàrmac va ser del 19,8%, un 22% menys.

Segons apunta Lluís Masana, coordinador de la recerca, “el tractament d’estatines evita una de cada cinc morts”. Si, a més a més, el tractament amb aquest medicament es mantenia durant el període d’hospitalització, el percentatge de mortalitat es reduïa fins al 25%, “evitant una de cada quatre morts”.

Els responsables de la recerca assenyalen que malgrat que “no ha estat dissenyada per demostrar que administrar estatines als pacients reduiria el risc de mort, obre les portes a iniciar un estudi per comprovar-ho”. “No tan sols es demostra que el tractament amb estatines no empitjora el curs de la malaltia del coronavirus sinó que redueix significativament la mortalitat dels pacients”, ha destacat Masana. L’investigador és membre del CIBER de Diabetes i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM), i metge de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus.

Els responsables de l’estudi també indiquen que no s’abandonin les mesures preventives de malalties cròniques i del manteniment de l’estat de salut, com és el cas de les estatines perquè la malaltia pot produir un increment de complicacions i mort si no es manté el seguiment terapèutic i els controls mèdics sobre la medicació habitual. “En el cas de les estatines, demostrem que no es pot utilitzar la por de la pandèmia per justificar la suspensió del tractament”, conclou l’investigador.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

22 + = 27

Últimes notícies