HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catTales de Milet, Soneca i Joe Biden, una llum al sector de...

Tales de Milet, Soneca i Joe Biden, una llum al sector de l’oli ebrenc

Un dels pensadors més interessants de la Grècia Antiga és sens dubte Tales de Milet. Aquest pensador grec, nascut a la ciutat de Milet l’any 623 aC, és considerat un dels pares de la filosofia. Igualment, Tales de Milet era un gran astrònom i un gran matemàtic, però sobretot fou un gran especulador, la qual cosa li provocà guanyar una gran fortuna especulant sobre la collita de l’oli. Bé, en poques paraules era el George Soros de l’època antiga; això sí, no se li coneixia cap teoria de la conspiració per derrocar cap Estat, a diferència de filantrop financer magiar americà que surt a totes les travesses de més d’una pseudoteoria conspirativa tant d’origen d’extrema dreta com d’extrema esquerra.

Tornant al pensador grec resulta, que una nit d’estiu va observar que per la quantitat de lluminositat que emetien els estels va preveure que seria un gran any de collita d’olives. Davant d’aquesta previsió, Tales de Milet va arrendar tots els molins d’olis que li sortien al pas de l’antiga Jònia. El cert és que les previsions del pensador grec es compliren al cent per cent, i provocaren l’enriquiment desmesurat d’aquest. I és que Tales de Milet podríem dir que fou el primer especulador reconegut.

Certament, no tinc ni idea si les passades nits d’estiu indicaven que aquest any seria un bon o un mal any per a la collita d’olives. La realitat és que la collita d’aquest any no passarà als annals de la història com una data de producció rècord, ben bé el contrari. És a dir, aquest any 2020 es considerarà un mal any en la producció d’oli per l’escassa collita d’olives.

El curiós de tot això, i anant en contra de la teoria econòmica, és que tot i ser un mal any de producció d’olives, els preus d’aquest fruit típicament mediterrani no acaben de pujar, i van al voltant de 0,35 cèntims el quilo collides de l’arbre i uns 0,25 cèntims les plegades del terra. Uns preus molt lluny dels preus que es pagaven fa més d’un lustre. Preus, tot s’ha de dir, que si no estan per sota dels costos de producció ben a prop estan.

Sorprenentment, encara no hi ha hagut cap manifestació del sector demanant ajudes a l’administració. Mentrestant el sector oleic ebrenc es va morint lentament, cada cop hi ha menys gent que s’hi dedica professionalment i cada cop hi ha menys molins d’oli oberts al públic. Només cal mencionar Amposta, quan només fa una dècada hi havia dos molins d’oli en aquesta ciutat, el de Soneca i el de la vora del riu, i actualment no n’hi queda cap d’obert. Per no parlar de la ciutat de Tortosa, durant molts anys fou la capital d’oli català. Bé, que el mític Tales de Milet aquesta vegada tindria problemes per trobar molins per arrendar.

Per acabar, sembla que un llum d’esperança s’obre al futur del sector oleic català i ebrenc. La victòria del demòcrata Joe Biden a les eleccions presidencials americanes pot fer un gir a la política comercial entre els Estats Units i la Unió Europea. Un gir que pot comportar la baixada dels aranzels a les exportacions espanyols d’oli als Estats Units a partir del mes d’abril del pròxim any.

Aquest fet pot provocar un increment de la demanda per part dels consumidors nord-americans del nostre oli d’oliva i per tant s’espera un canvi de tendència en l’evolució del preu. Un canvi de tendència que esperem que no sigui massa tard per a moltes famílies ebrenques que tenen la producció d’olives com a font econòmica principal.

Batiste Forcadell
Batiste Forcadell
Llicenciat en economia per la UNED
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 61 = 66

Últimes notícies