Els Serveis Territorials de Cultura i la Representació Territorial de l’Esport a les Terres de l’Ebre impulsen tallers d’assertivitat dirigits a mestres i professors d’educació física amb l’objectiu de dotar els participants de valors, recursos i eines que els permetin utilitzar amb comoditat el català i promoure’l, evitant la convergència al castellà en situacions determinades encara que els seus interlocutors els entenguin en català.
El curs, de dues hores i impartit per l’entitat Tallers per la Llengua, s’adreça als coordinadors del Pla Català de l’Esport a l’Escola dels centres educatius de les quatre comarques. Aquesta setmana s’imparteix a Móra d’Ebre i Roquetes i en les properes setmanes també s’organitzarà a Gandesa i Ulldecona.
Tallers per la Llengua és una entitat sense ànim de lucre que es dedica a elaborar i impartir tallers adreçats a fomentar la sensibilitat envers la diversitat lingüística, la plena consciència de la situació actual del català i l’adopció de conductes lingüísticament responsables que contribueixin a la vitalitat de la llengua catalana.
Segons la diagnosi que recull el Procés Participatiu del Pacte Nacional per la Llengua, els adolescents i joves, en comparació amb generacions d’adults i grans, redueixen els usos intensius tant de català com de castellà i alternen totes dues llengües més sovint amb usos similars de català i castellà.
“Hem d’interioritzar el fet de parlar sempre en català, de dirigir-nos inicialment en català sempre i mirar de mantenir-lo per fer avançar la llengua catalana com a eina de cohesió i progrés social del país”, considera la directora dels Serveis Territorials de Cultura a les Terres de l’Ebre, Victòria Almuni Balada.
“És important encoratjar els joves a fer servir més el català en els àmbits més socials i informals, com ara el lleure i els esports i, per això, és vital la implicació de monitors, mestres i professors d’educació física”, assegura el representant territorial de l’Esport a les Terres de l’Ebre, Joan Barberà Carceller.
El Pacte Nacional per la Llengua que impulsa el Govern de la Generalitat de Catalunya té com a objectius incrementar els nivells de coneixement col·lectiu de la llengua; facilitar al màxim el seu ús en tots els sectors, tot parant especial atenció als àmbits més rellevants en què té menys presència, així com potenciar l’adopció del català entre les persones que no el tenen com a llengua de partida.