HomeSocietatTeresa Jordà: "Ens cal una política forestal europea per fer front a...

Teresa Jordà: “Ens cal una política forestal europea per fer front a reptes com l’adaptació al canvi climàtic”

CATALUNYA //  La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha fet aquest matí la cloenda del projecte Interreg Bio4ECO, un projecte europeu sobre polítiques bioenergètiques regionals sostenibles i el potencial de creixement de la bioeconomia. Jordà ha posat en valor aquest projecte perquè ”ha estat l’oportunitat de conèixer altres realitats europees en la política de foment i ús de la biomassa com a energia renovable i de política cap a la transició a una economia baixa en carboni, i assessorament en la seva implementació a través de l’intercanvi i cooperació europeus”. La consellera ha anat més enllà i ha aprofitat per reclamar que hi hagi una política forestal europea, la qual cosa cal per abordar els reptes compartits, sobretot l’adaptació al canvi climàtic i la necessitat de gestió per conservar els nostres valuosos boscos. 

El projecte Sustainable regional bioenergy policies: a game changer (Polítiques bioenergètiques regionals sostenibles: un punt d’inflexió) tenia com a objectiu principal la reducció de la dependència actual dels combustibles fòssils i el foment de l’ús de matèries primeres naturals com a font d’energia o com a base per a la creació de nous productes i processos.

Aquests dies, representants dels governs de Catalunya, Eslovènia, Bulgària, Abruzzo (Itàlia), Romania, Carèlia del Nord, Letònia i França presentaran, via telemàtica, les seves perspectives regionals i els plans d’acció per a implementar i incrementar l’ús de la bioenergia. El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestals de Catalunya han liderat el projecte per la part catalana. 

Durant quatre anys, s’ha treballat per millorar els processos i les polítiques regionals i nacionals per abordar la transició cap a una economia baixa en emissions de carboni incrementant l’ús de les energies renovables (especialment la biomassa forestal i agrícola) i l’eficiència energètica dels edificis. El projecte ha anat en línia amb el desenvolupament i la implementació de l’Estratègia catalana per promoure l’aprofitament energètic de la biomassa forestal i agrícola, promoguda pel Govern, una peça essencial en el marc de la bioeconomia i la reducció de les emissions de carboni.

Jordà, en la seva intervenció de cloenda, ha explicat que el sector forestal europeu té una gran oportunitat en el context actual d’una Europa que aposta per la bioeconomia en la reconstrucció econòmica post-COVID. A Europa, com a Catalunya, hi ha un fort debat sobre quin ha de ser el paper dels boscos, sobretot en relació amb la mitigació dels efectes dels gasos amb efecte d’hivernacle, i amb la preservació de la biodiversitat. En aquest sentit, la consellera ha manifestat que “el Departament d’Agricultura, en les seves propostes per a la reconstrucció econòmica post-COVID, ha inclòs un seguit de mesures per enfortir aquesta gestió i permetre la creació d’ocupació verda en el sector forestal”.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 71 = 75

Últimes notícies