HomeSocietatTorna la Mostra d’Art i Flors als Balcons d’Alcanar, després d’una parada...

Torna la Mostra d’Art i Flors als Balcons d’Alcanar, després d’una parada de dos anys

El pròxim dissabte, 30 d’abril, l’art tornarà a florir als balcons d’Alcanar a través de la IV Mostra d’Art i Flors als Balcons. Fins al 15 de maig, una quarantena d’obres de grans dimensions convertiran el nucli històric de la ciutat en una autèntica galeria d’art que recorrerà el carrer Generalitat, la plaça Major, el carrer Felip Pedrell, i les places del Peó i del Camí Ample.

Aquesta nova edició arriba després d’una parada de dos anys sense celebrar-se a causa de la pandèmia. Enguany la mostra adquirirà una especial rellevància, ja que en aquest període de temps han traspassat quatre dels artistes participants en les edicions anteriors: Josep Baqués, Miquel Paton, M. Carmen Fibla i Narcís Galià. És per aquest motiu que l’organització els ha dedicat la IV Mostra d’Art i Flors als Balcons.

La inauguració de la IV Mostra tindrà lloc el dissabte 30 d’abril, a les 19 h, a la plaça de l’Ajuntament, on es retrà un homenatge al pintor Narcís Galià, catedràtic a l’Escola Superior de Belles Arts Sant Jordi i director de l’Escola Municipal d’Arts Plàstiques d’Alcanar durant més de 25 anys. Els professors de l’Escola Municipal de Música d’Alcanar, David Llao (piano) i Rosa Juan (flauta), amenitzaran l’acte. En acabar, tindrà lloc una visita guiada al llegat de Narcís Galià a la Casa O’Connor. Posteriorment, el dia 1, a les 19.30 h, es farà un recorregut per l’itinerari de les obres, comentat pels seus autors.

El cartell anunciador i la portada del catàleg de la mostra és obra de la reconeguda  il·lustradora i muralista Lara Gombau de les Cases d’Alcanar. Gombau ha participat en exposicions col·lectives i individuals, en algunes galeries americanes com Benjamin Peter Gallery i en molts d’espais arreu de la península. Com a muralista ha participat en diversos festivals on ha pogut deixar la seua empremta: Festival WAC de Poblenou Urban District; o el Paint Jam, de Secret Walls, entre molts altres. De fet, a diferents indrets del municipi hi ha magnífics exemples de la seua obra com Remendadores d’un poble menut, un treball mural de grans dimensions del qual es pot gaudir a les Cases d’Alcanar.

Una de les novetats d’aquest any és que, per primera vegada, hi haurà una ciutat convidada: La Ràpita. És per això que aquesta edició compta amb la participació d’artistes rapitencs. D’aquesta manera, després d’exposar-se a l’estiu a les Cases, entre els dies 9 i 24 de juliol, està previst que la mostra torne a lluir, la pròxima tardor, a la Ràpita.

Aquesta iniciativa artística impulsada per l’artista, Núria Prades, comissària de l’exposició, compta amb la participació de més de quaranta artistes locals o vinculats al municipi de forma totalment desinteressada. Tal com ha explicat Núria Prades a l’acte de presentació de la IV Mostra d’Art i Flors als Balcons: “són un grup heterogeni, alguns amb renom internacional, conformat tant per estudiants d’art, com per professionals i artistes reconeguts”. I ha afegit que “els i les artistes resideixen al municipi o en diferents indrets de l’Estat espanyol o d’altres països, a tots i totes els agraïm un any més la seua implicació, així com als propietaris dels balcons que hi han penjat les teles i els han guarnit amb floreres.”

Per la seua banda, Joan Roig, alcalde d’Alcanar, ha reflexionat sobre el fet que la Mostra, va néixer, entre altres coses “per a donar resposta a persones amb inquietuds artístiques que buscaven una plataforma on expressar-se amb el millor escenari possible, els carrers del poble, i encara avui aquest esperit es manté present”. Així mateix, ha posat en relleu “l’esforç generós i la il·lusió sense límits que Núria Prades, comissària i alma mater d’aquesta exposició, que ens ha regalat quatre anys d’Art i Flors als Balcons. Sense ella res de tot això seria possible”.

El cartell de Lara Gombau, un homenatge a l’art al carrer

Per a elaborar el cartell Lara Gombau ha reflexionat sobre la relació de l’street art, o art al carrer, i el món rural, que un temps enrere es van unir per a formar un tàndem perfecte. Aquest tàndem no només ha aconseguit desplaçar la idea de vandalisme que part de la societat associava amb el graffiti, sinó que també ha ajudat el món rural, revitalitzant els pobles, engalanant les seues parets amb colors i missatges i atraient el turisme per mitjà de la creació de festivals d’art mural.

L’autora evoca la màgica textura d’una porta de caseta de poble mariner envellida pel temps i el clima, el primer gargot que un nen decideix fer a una paret, frases que a algú li provoquen una revolució tan gran com per a plasmar-les en aquell mateix moment en aquella mateixa paret, adhesius dibuixats a casa amb tot l’amor per a després repartir-los i escampar-ne el missatge per tot el territori. mentre la  natura  va cobrint la paret on passa tot això.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

2 + 3 =

Últimes notícies