HomeTurismeTortosa amplia els elements interpretatius del refugi antiaeri per a explicar el...

Tortosa amplia els elements interpretatius del refugi antiaeri per a explicar el patiment durant els bombardejos a la ciutat

L’Ajuntament de Tortosa ha incorporat nous elements interpretatius al refugi antiaeri número 4 de la ciutat, situat al carrer Ernest Hemingway, al darrera de l’antic cinema Fèmina. L’objectiu és dotar l’espai de més eines que ajuden als visitants a aproximar-se encara amb major detall a la situació que vivien les persones de la ciutat que s’hi van haver de refugiar durant els bombardejos de l’aviació feixista durant la Guerra Civil.

Concretament, s’hi ha incorporat un nou sistema de megafonia que reforça l’experiència auditiva a través de la gravació sonora que recrea un dels atacs aeris i el patiment de les persones que s’hi resguardaven. D’altra banda, també s’han incorporat quatre grups de figures que representen les persones refugiades: població civil de Tortosa que es veia sorpresa per les sirenes enmig de la seua vida quotidiana. Com a exemples, entre les siluetes s’hi poden distingir famílies de diversos integrants, o mares i filles amb la bossa de la compra que havien corregut fins al refugi mentre s’abastien al Mercat. Escenes que evoquen la imprevisibilitat dels bombardejos i que miren de conscienciar de manera encara més clara sobre el significat tràgic de les guerres.

Entre els nous elements incorporats també hi ha una escena que mostra una imatge de les quadrilles d’hòmens encarregats d’excavar els túnels del refugi. Un espai que també compta amb elements d’atrezzo com ara les bombetes incandescents que il·luminaven les cavitats, les bigues de fusta que servien per a contindre les terres o les eines que feien servir per a ampliar les galeries.

El resultat de tot plegat permet posar-se, encara de manera més vívida, en la pell de les persones de Tortosa que havien de trobar refugi durant els incessants bombardejos que va patir la ciutat mentre va ser front de guerra. Atacs que van comportar la destrucció de centenars d’immobles i de barris sencers, com el de Pescadors, on posteriorment es va construir l’actual edifici consistorial i la plaça de l’Ajuntament. Les obres de transformació d’esta plaça com a zona de vianats, dutes a terme durant el 2021, van permetre identificar al terra el traçat de l’antic carrer de Pescadors així com els diferents edificis que hi havia en este espai abans de la guerra, fent servir la disposició dels diferents materials així com uns llums situats al paviment.

Foto: Cedida

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, ha recordat que el refugi número 4 es va obrir a la visita de la ciutadania al 2015: “vam fer una aposta per un tipus de turisme, el vinculat amb la memòria històrica, que fins aleshores no s’oferia a la nostra ciutat. Un seguit d’elements que ens ajuden a explicar tot el que Tortosa i la seua gent va patir i tota la destrucció que van causar els bombardejos“, ha explicat. Al desembre del 2021, l’Ajuntament també va encarregar a l’artista Roc Blackblock la realització de la pintura mural a l’exterior del refugi on es reprodueixen fotografies de l’època sobre els bombardejos i la destrucció de la ciutat.

El refugi número 4 era un dels més grans de Tortosa, amb capacitat per a unes 400 persones. Anualment, per l’espai hi passen prop de 2.000 persones amb les visites que hi ofereixen les empreses de guies turístiques de la ciutat. Els nous elements han comportat una inversió de poc més de 6.800 euros, finançats majoritàriament per recursos propis de l’Ajuntament i amb una aportació del departament de Justícia, dins de les ajudes destinades a projectes adreçats a recuperar la memòria democràtica a través de la posada en valor i difusió del patrimoni memorial de Catalunya del període 1931-1980.

Foto: Cedida

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

8 + 1 =

Últimes notícies