HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catTortosa pot recuperar racons encisadors

Tortosa pot recuperar racons encisadors

Passejar detingudament pel nucli antic de Tortosa deixa un sabor agredolç. Per una banda, el nivell de degradació és molt alt, i també elevadíssim el percentatge de cases o pisos sense residents, cosa que posa en evidència l’abandonament que mica en mica va erosionant els habitatges. Aquest nucli antic és ple de parets mitgeres de color ocre per impermeabilitzar d’humitats les cases veïnes a aquelles que s’han ensorrat o s’han hagut d’enderrocar perquè eren un perill. En algunes parts, sobretot el barri del Castell, la degradació és extrema. No sembla que allí es pugui salvar gairebé res, i el més raonable és entrar a saco a pic i pala.

També hi ha, però, aspectes positius. És innegable que en els darrers anys s’han realitzat millores significatives, sobretot al voltant de la Catedral, així com la continuació del passeig de les muralles, el de Les Tres Cultures. Avui s’està fent una interessant actuació a la muralla del Rastre i properament s’iniciaran obres del nou pavelló esportiu als Josepets.

També es preveu com a molt proper l’enderrocament de les cases situades sobre l’absis de la catedral, que permetrà la continuació del passeig de l’entorn de la Suda i aportar una nova panoràmica a aquell lloc.

És opinable si amb els recursos disponibles s’hauria d’haver fet molt més, però no seria just negar algunes millores en el conjunt. Visitants que van estar a Tortosa fa uns anys i que han retornat en dates recents ho constaten.

En referir-se a la realització de millores serioses en el nucli antic de les poblacions cal reconèixer sempre que és complicat. A tot arreu. Més encara si aquella àrea és de gran dimensió en relació amb el total de la ciutat, com és el cas de Tortosa. A més d’un elevat cost econòmic, que rarament té un retorn a curt termini, una dada fonamental és que ningú vol anar a viure-hi. La major part de cases són pot adients per residir-hi, i tothom prefereix anar a pisos de zones més modernes, a més de l’extrema dificultat per a resoldre problemes com el d’aparcament de cotxes o l’absència de comerços propers.

En fer referència al nucli antic de Tortosa se sol parlar de diversos edificis monumentals, però hi ha indrets molt encisadors que val la pena posar en relleu i dels quals els mateixos ciutadans locals ni fan cas. Llocs senzills, però magnífics: diversos carrers de Santa Clara o del barri jueu de Remolins, algunes placetes per tot arreu, a Santa Clara, al Garrofer; llocs amb encant com la plaça de la Figuereta o el carrer Cabanes.

Entre tots els llocs amb encant i poc recordats, per a mi el més encisador de Tortosa és el carrer Benasqué. De fet és una pujada (o una baixada) d’escales. Molt atractiva si es recuperés. Ben cert és que als edificis allí existents ningú hi viurà, a excepció potser de les cases dels extrems de baix i dalt, però cada cop que hi passo em recorda que en diverses poblacions andaluses han convertit en meravelles racons com aquell. Ho resolen amb unes parets emblanquinades, de blanc nítid (ara ja són blanques, però no estan netes), i abundància de testos de flors. Això mateix són, de fet, els Patios de Córdoba, d’un atractiu turístic extraordinari. Fer una millora, una rentada de cara, no representa un cost gran.

Cal tenir en compte, també, que aquest carrer està situat darrere mateix de l’edifici de les delegacions territorials de la Generalitat; per tant, on acudeixen bastantes persones forasteres que, per un motiu o un altre, van a Tortosa. I a la part de dalt hi ha el Calvari i el Centre Sant Francesc.

Daniel Arasa
Daniel Arasa
Periodista i professor de periodisme (jubilat)
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

20 + = 21

Últimes notícies