HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catTortosa, reptes de futur

Tortosa, reptes de futur

Fer créixer la nostra ciutat i el conjunt de les Terres de l’Ebre. Aquest és un dels principals reptes que tenim sobre la taula, com generar oportunitats i fer créixer Tortosa i el conjunt del nostre territori i fer-ho de manera sostenible. Fa unes setmanes vaig donar algunes respostes a aquesta qüestió en el marc del ‘Cafè Cambra’, una trobada amb el teixit empresarial organitzada per la Cambra de Comerç de Tortosa.

En primer lloc, un dels elements claus per créixer és aconseguir que arriben noves implantacions industrials i, en aquest sentit, l’Ajuntament treballem conjuntament amb la Generalitat, i també amb l’Ajuntament de l’Aldea, per fer possible l’ampliació del polígon Catalunya Sud, que ens permetrà disposar de 675 hectàrees útils de sòl industrial.

Precisament, el pròxim 28 de febrer tindrà lloc la sessió de presentació de l’avanç del Pla director urbanístic d’activitat econòmica Catalunya Sud, impulsat per la Generalitat, i s’obrirà un espai de participació en les persones assistents a l’acte, que tindrà lloc a l’aula didàctica del Museu de Tortosa.

Reordenarem i ampliarem l’espai industrial, convertint el Catalunya Sud en un dels principals pols industrials estratègics del país, un instrument que ha de servir també per a dibuixar el ramal ferroviari per al transport de mercaderies. El 2024 serà un any clau per l’aprovació definitiva de l’ampliació del polígon industrial Catalunya Sud, que permetrà l’arribada de noves empreses a la ciutat.

Però a part del creixement industrial no podem deixar de banda que Tortosa és un municipi de gran tradició comercial i amb un teixit comercial important, comerç de proximitat que és vital per donar vida als nostres carrers. En aquest sentit, des de l’Ajuntament reforçarem l’activitat del teixit comercial, de serveis i restauració amb la recuperació dels Bons Tortosa. Una iniciativa que té l’objectiu de generar activitat econòmica i que es va posar en marxa just després de la pandèmia durant dos exercicis, però que el 2023 es va interrompre.

A més, el projecte dels Bons Tortosa afavoreix l’atracció de compradors d’altres municipis i reforça, per tant, la capitalitat del municipi. També reforça la capitalitat, atrau visitants i, evidentment, és una eina de promoció econòmica l’organització de fires. Enguany, el calendari programat és divers i ens permetrà dinamitzar l’activitat del Pavelló Firal.

Arrancarem al mes d’abril amb Ebre Freak, que durant un cap de setmana convertirà Tortosa en l’epicentre del còmic, del manga i la ciència-ficció. I seguirem amb Expoebre, una fira multisectorial que en aquesta edició estarà destinada als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030, que situarà Tortosa com a capital sostenible del sud de Catalunya. Ebreokasió i Festast completaran el calendari firal.

I, pel que fa al turisme, Tortosa és una ciutat en 2.000 anys d’història i amb un ric patrimoni que hem de fer valdre encara més. Tenim un important conjunt emmurallat, que compta amb sis quilòmetres de fortificacions, un patrimoni amb un gran potencial per atreure visitants i per descobrir nous espais on desenvolupar activitats culturals. Enguany iniciarem un projecte finançat amb el fons Next Genaration EU: el circuit verd de les muralles entre el fortí d’Orleans i la muralla de Remolins, amb la interpretació d’aquests espais i una ruta de georecerca. Un projecte amb un pressupost de 2 milions d’euros. També invertirem en la rehabilitació del balneari del Porcar, situat al barri de Remolins, i del fortí de Bonet, situat a cavall del Rastre i la Simpàtica.

La formació és un altre dels aspectes claus per créixer, necessitem persones preparades per a contribuir al desenvolupament socioeconòmic de la ciutat. I, en aquesta línia treballem des de Tortosactiva, donant suport i resposta a les necessitats de les empreses del territori i fomentant l’emprenedoria. Una oferta formativa que complementa la que ofereixen els diferents instituts de la ciutat i, evidentment, el Campus Terres de l’Ebre de la URV, un campus universitari que és motor econòmic i social del territori.

També conjuntament amb la URV, la Delegació del Govern i representants institucionals, polítics, socials i econòmics impulsem el nou hospital universitari a les Terres de l’Ebre, un projecte estratègic de territori.

Institucions públiques i teixit empresarial hem de crear sinergies i treballar conjuntament per ser capaços entre tots de recuperar i retenir talent per fer avançar Tortosa. I hem d’avançar de manera més sostenible, per la qual cosa el govern municipal apostem per la transició energètica amb l’objectiu de satisfer la demanda energètica sense comprometre les generacions futures, amb una producció d’energia que redueixi l’impacte ambiental i que a la vegada li permeti estalviar costos. Així, enguany destinarem una partida de 400.000 euros per la instal·lació de plaques fotovoltaiques.

Finalment, el futur de Tortosa i de les Terres de l’Ebre també passa pel futur del riu Ebre. L’Ajuntament rebutgem la interconnexió de xarxes del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) amb el sistema Aigües Ter Llobregat (ATLL), una interconnexió que no és la solució als problemes hídrics que hi ha a Catalunya. A les Terres de l’Ebre també hi ha un problema de falta d’aigua, el Delta necessita un cabal ecològic per sobreviure a més de l’aportació de sediments. A més si es continua amb el model de desenvolupament territorial concentrat en un àmbit deficitari de recursos, els problemes de manca d’aigua seran cíclics i recurrents, agreujats encara més pel canvi climàtic. Cal replantejar el model de desenvolupament i corregir el desequilibri territorial existent.

Jordi Jordan Farnos
Jordi Jordan Farnos
Alcalde de l'Ajuntament de Tortosa
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies