HomeOpinióFirmes setmanarilebre.cat#TortosaViulEstiu amb la Cultura

#TortosaViulEstiu amb la Cultura

La 27a Mostra de Jazz de Tortosa ens situat a l’equador de la programació especial amb motiu del la pandèmia de la Covid-19, Tortosa Viu l’Estiu. Ara, encarem la recta final de l’estiu amb totes les més mesures de seguretat, amb el convenciment que hem fet i estem fent les coses bé i que a Tortosa estem apostant per la cultura segura.

La triple crisi del coronavirus: sanitària, econòmica i social, ens ha obligat a canviar els nostres hàbits i a prendre mesures i canvis que fins ara no ens havíem plantejat mai. Aquesta pandèmia ens ha afectat totes i tots, però en especial mesura els més desfavorits de la nostra societat, el sector comercial i de la restauració i el cultural.

El confinament, les mesures de seguretat i distanciament i els nous rebrots han evidenciat una caiguda de l’activitat econòmica, i han obligat a suspendre gairebé totes les activitats lúdiques i culturals, i les festes dels nostres barris i pobles, previstes per a l’estiu. A Tortosa, sent conscients d’aquesta circumstància i actuant amb responsabilitat, des del govern municipal i les regidories de Promoció Econòmica, Festes, Turisme i Cultura, vam pensar que Tortosa, d’alguna manera, havia de viure l’estiu, per atreure turisme interior, i fer una oferta ludicofestiva a la ciutadania.

I així ho hem fet. La col·laboració entre les tres regidories ha donat lloc al programa “Tortosa Viu l’Estiu” que ha incorporat tota una sèrie d’activitats lúdiques i culturals que han permès poder viure aquest estiu d’una altra manera: amb cultura i de manera segura. Al llarg dels mesos de juliol i agost, les flaires de la Festa del Renaixement que ens han transportat al segle XVI, el cinema a la fresca, una Mostra de Jazz adaptada a les circumstàncies i tot un seguit d’activitats musicals, teatrals, de màgia, tallers, concerts, exposicions, performance, visites guiades, cinema…. ens acompanyen i ens fan viure l’estiu.

Aquesta campanya té un triple objectiu, que penso que estem aconseguint i n’estem molt satisfets.
D’una banda estem aportant una oferta lúdica i festiva per a la gent de Tortosa i per reactivar el comerç i l’hostaleria locals; d’altra banda, aquesta oferta porta visitants que contribueixen també a la reactivació econòmica. I, en tercer lloc, estem donant una oportunitat al món cultural local per poder dur a terme les seves activitats a la nostra ciutat, fet que contribueix també a evitar l’aturada del món cultural, que s’ha vist molt afectat per la suspensió de festes, festivals i programacions
estables.

I en aquest sentit, l’aposta ha estat per oferir els espais als artistes de les Terres de l’Ebre prioritàriament i als joves talents del nostre territori. I així s’ha exemplificat en la Mostra de Jazz, que superat el repte de plantejar un nou format, de canvi de dates i canvi d’ubicació dels concerts centrals, i la incorporació d’activitats d’arts plàstiques i de fotografia i d’exposicions, sens dubte ha convertit Tortosa en la capital del Jazz del nostre país.

Així mateix, el fet d’haver replantejat totes aquestes activitats, buscant les màximes garanties pel que fa a distanciament i mesures de seguretat ens ha fet descobrir espais que ens ofereixen noves possibilitats de cara al futur. Exemples més rellevants, com el Museu de Tortosa amb el potencial de l’estructura de l’antic escorxador i el seu entorn per a espectacles i activitats de petit o mitjà format, en un entorn magnífic com és aquest edifici modernista; o hem confirmat les possibilitats de la plaça de l’absis de la Catedral com a perfecte escenari tant per acústica com per ubicació, espais del nostre centre històric amb la voluntat de reimpulsar-lo, o noves implantacions en el Parc Municipal, ens fa replantejar de nou com crec que ha de ser la cultura a Tortosa a partir d’ara i ens ofereix la possibilitat de seguir treballant en aquesta direcció.

Crec que Tortosa està vivint l’estiu intensament i que les activitats programades van sent tot un èxit, tal com demostra el fet que gairebé la totalitat estan esgotant les reserves d’entrada. Per tant, estic convençut que estem davant d’una aposta molt encertada i que estem aconseguint aquest triple objectiu proposat, a més d’oferir espais segurs de lleure a la nostra gent jove, que tant ens fa falta a Tortosa i una oferta diversificada per posar en valor el gran talent que tenim a Tortosa i les Terres de l’Ebre.

Aspectes claus per a la reactivació econòmica que tanta falta ens fa i entenc que estem treballant en la direcció correcta. Ara quan tanquem la programació amb la participació en el certamen Eufònic, com cada any a finals d’agost, “Viurem la Cinta” d’una manera especial i haurem de veure com evoluciona la situació i replantejar-nos com abordem la tardor. Ja ho hem fet amb el festival A Cel Obert, que aquesta edició únicament comptarà amb una intervenció efímera a l’espai de la plaça dels Dolors i una exposició retrospectiva al Museu de Tortosa, i ho haurem de continuar fent mentre duri aquesta situació.

Hem de continuar treballant per la ciutat i pel món de la cultura i especialment de cara al 2021 en què Tortosa serà Capital de la Cultura Catalana, aquesta és l’aposta de la regidoria de Cultura i del govern i així ho estem fent. Per primera vegada l’Ajuntament de Tortosa ha creat una línia de subvencions adreçades a entitats culturals, particulars o grups, perquè puguen destinar els recursos a les seues actuacions i produccions. Per tant, l’aposta per la cultura segura és clara i així ha de ser, perquè apostar per la cultura suposa un gran impuls social i democràtic i, com hem vist aquest estiu a Tortosa hem aconseguit crear un nucli urbanístic cultural atractiu, el qual dona lloc a la creació d’un nou turisme, més urbà i respectuós que ens beneficia a totes i tots i, especialment, la nostra ciutat. Sobretot #CulturaSegura!

Enric Roig Montagut
Enric Roig Montagut
1r tinent d’Alcaldia i Regidor d’Urbanisme, Cultura i Habitatge
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

5 + 4 =

Últimes notícies