HomeOpinióFirmes setmanarilebre.cat“Tot el meu patrimoni són els meus amics”

“Tot el meu patrimoni són els meus amics”

L’èxit i la felicitat són les fites a les quals tot humà aspira. Com a éssers individuals que vivim en una societat cada vegada més materialista, però, acostumem a relacionar aquestes fites amb les possessions o l’èxit professional. És cert que tot contribueix a obtenir aquesta ‘felicitat idíl·lica’ que busquem, però m’atreveixo a dir que sovint oblidem que l’amistat és el nostre tresor més preuat. Emily Dickinson, poetessa estatunidenca del segle XIX, va dir un cop: “Tot el meu patrimoni són els meus amics”.

He intentat analitzar tantes vegades la sensació amb què tornes a casa després d’haver vist un amic que fa temps que no veies. És fàcil, en aquest cas, sentir l’emoció que aquesta persona provoca en nosaltres. És més difícil, per tant, sentir-la de manera conscient en els amics que veiem en el nostre dia a dia. No hi ha unes regles que estableixin quant temps ha de passar entre l’última i la pròxima vegada que veus un amic i és evident que, com més gran et fas, més t’adones que hi ha tota una sèrie de factors externs que freqüentment condicionen aquest temps. Però sempre hi haurà un moment per dedicar a les amistats vertaderes que ens acompanyen en el camí de la vida.

L’amistat es podria definir de tantes maneres com persones existim en el món. He intentat buscar una paraula, un llistat de paraules, una frase, un text… ni un llibre sencer podria descriure el que per a mi signifiquen els meus amics. El que sí que puc dir és el que sento quan estic o penso amb ells.

Els amics em fan sentir que estic acompanyada, que mai estaré sola i que els meus problemes són els seus problemes. M’encanta el moment en què anem arribant de manera escalada i ens preguntem “Com va?”. Primer, tot es redueix a un “Bé, anem fent”, però és tan senzill com deixar passar uns minuts perquè cadascú comenci a obrir-se i que tots l’escoltem amb atenció. La millor part és quan ha acabat de parlar i tots procedim a donar la nostra opinió sobre el que ens ha explicat. Alguns som de poques paraules, mentre que d’altres podríem estar hores fent una anàlisi ‘psicològica’ sobre l’hipotètic ‘per què’ la seua parella ha trencat amb el nostre amic. En qualsevol cas, és el silenci que es produeix a l’atmosfera quan deixem l’espai perquè parlem amb torns i ens escoltem que em fascina.

Però no només estan quan tinc problemes, sinó que quan jo assoleixo un repte ells senten la mateixa felicitat i ho fan amb la mateixa intensitat que jo. Mai deixen que m’infravalori ni que li tregui importància i, si cal, em recorden totes aquelles aptituds que ells veuen en mi, però que jo no puc, per convèncer-me que m’ho mereixo. I no només ho fan quan ens veiem, sinó que quan l’endemà estic de camí a fer l’examen més important de la meua vida, a una entrevista de treball, o a una quedada incòmoda la qual hem practicat mil cops conjuntament; m’escriuen uns minuts abans i em diuen: “Molta sort!”.

Com bé he dit, les paraules mai seran suficients per descriure la sensació de plenitud, d’orgull i de satisfacció que et produeix tenir amics. Tots tenim èpoques en què, sense voler, descuidem les relacions. És fàcil pensar que, tot i això, sempre estaran esperant-nos a la cantonada per a quan estiguem preparats per tornar; però això no significa que puguem marxar i tornar quan ens vingui de gust. Tots som molt conscients que les relacions d’amor s’han de cuidar, malgrat això, les d’amistat també ho requereixen, ja que són igual o més importants. I si mai sentim que una amistat ha deixat d’existir o que ja no és el que era abans, tampoc passa res per admetre que tota classe de relació fluctua en el temps i que hi ha persones que marxen i d’altres que arriben. En qualsevol cas, no oblidem mai la importància vital que representa l’amistat en les nostres vides.

I, si m’ho permeteu, m’agradaria afegir que em sento molt afortunada quan dic que estic rodejada de bons amics.

Natàlia Pinyol Darder
Natàlia Pinyol Darder
Estudiant de periodisme
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

9 + 1 =

Últimes notícies