HomeCulturaUN-I-VERS celebrarà els aniversaris de Vicent Andrés Estellés, Joan Salvat-Papasseit i Gerard...

UN-I-VERS celebrarà els aniversaris de Vicent Andrés Estellés, Joan Salvat-Papasseit i Gerard Vergés

Benifallet torna a acollir els dies 5, 6 i 7 de juliol la segona edició d’UN-I- VERS. L’EBRE RIU DE POESIA. La trobada d’enguany celebrarà tres aniversaris: els centenaris de Vicent Andrés Estellés i Joan Salvat- Papasseit, i els 10 anys de la mort del poeta tortosí Gerard Vergés. El petit festival comptarà com a convidat especial amb l’actor Joan Faneca, amb arrels familiars a Benifallet i cofundador del mític grup de teatre Vol-Ras, que presentarà especialment per a l’ocasió La poètica del cos.

Hi haurà propostes escèniques de petit format com Interluni amb Lia Sampai i Coloma Bertran, Capsa de quatre vents amb Guim Valls i Ramon Solé, Tres x quatre amb Ana Oliveras, Clea Montes i Marcel Cama, Encara no és tard amb Anna Arques i Sergi Trenzano i Nusflorejant amb la companyia Ran de les coses.

Vicent Andrés Estellés tindrà la seua nit especial a través d’un recital participatiu i un espectacle de producció pròpia amb Fuensanta López, Josep Lluís Villa, Arturo Gaya, Sergi Trenzano i Kike Pellicer; Joan Salvat Papasseit serà cantat per Jordi Bertran i Dani Morén amb la proposta Estem Salvats; mentre que Gerard Vergés ocuparà l’acte de cloenda amb la participació de la Cia Sinèrgia i el seu espectacle Fa 10 anys, fa 10 segles. Gerard Vergés.

També seran nombroses les presentacions de llibres i poemaris per part d’autors ebrencs com Carme Cruelles (Delta i alè), Albert Gavaldà (Poemes d’Abissínia), Teresa Tort (Gramàtica futil), Mireia Ibañez (Esta negra mala herba), Montse Pallarès (Poesia lliure), Andreu Alanyà (Tots els blaus de la tarda), Rosa Queral (Amb l’eix trencat, el sud em crida) o Amat Pellejà i Jesús Tibau (La nova Rússia). Així mateix, hi participaran poetes i activistes de la paraula com Tomàs Camacho amb un taller de poesia visual, Quim Melchor sempre amb noves notícies sobre Gerard Vergés o Albert Fabà, estudiós i difusor de l’obra de Vicent Andrés Estellés.

Cabaret poètic, titelles, rap per al jovent i tapes literàries Enguany, UN-I-VERS s’ha preocupat per obrir els camins de la poesia cap a sectors com el jovent i el públic infantil. En aquest sentit, dues propostes innovadores com la presència del raper Aka Pedro i de la companyia de titelles d’Helena de Sola amb Pomes, peres i poemes. Igual com en la primera edició l’actor i músic Jordi Martí es posarà a la pell de l’Universador, un personatge que recorre els carrers de la població anunciant les activitats i que també presentarà les nits de cabaret poètic al Passeig de les Moreres juntament amb l’actriu Georgina Llauradó.

La implicació de Benifallet en aquesta segona edició del festival és rellevant gràcies a la col·laboració de l’Associació cultural Lo Carmull i de gairebé tot els sector de bars i restaurants, els quals prepararan tapes i consumicions poètiques, inspirades en textos de diversos autors com Miquel Martí Pol, Mercè Rodoreda o Santiago Rusiñol, establint unes rutes denominades Tastavers. També a nivell de territori ha estat molt important el suport del col·lectiu de cultura Dillums d’Arts al Forn i de la llibreria Viladrich, la qual fa possible la presència d’una bona col·lecció de títols d’autors ebrencs i de la literatura catalana.

D’altra banda, es podran visitar cinc exposicions durant el cap de setmana: dues produïdes per Lo Carmull, Benifallet. Enllaços de vida (Gemma Vidiella) i Poemes d’Albert Doliu, i tres dedicades a les figures del Rector de Vallfogona, Vicent Andrés Estellés i Joan Salvat-Papasseit. Tot aquest riu de poesia començarà a brollar el 5 de juliol, després del poema inaugural que llegirà l’alcaldessa Mercè Pedret des de l’Antic pas de Barques.

El pròxim dimecres 26 de juny seran presentats tots els detalls de la programació, amb la presència dels organitzadors: el CIJTE (Centre d’Interpretació de la Jota de les Terres de l’Ebre) i l’Ajuntament de Benifallet. La direcció artística és de La Simpàtica Produccions sota la coordinació de Maria Elena Maureso i l’activitat compta amb el suport de la Institució de les Lletres Catalanes. La Diputació de Tarragona, el Consell Comarcal del Baix Ebre i l’Institut de Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

44 + = 52

Últimes notícies