HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catUn nou espai per descobrir als peus de la Suda

Un nou espai per descobrir als peus de la Suda

L’entorn patrimonial que representa la proximitat d’edificis tan singulars com el castell de la Suda, la Catedral, els Reials Col·legis, l’edifici modernista de l’antic escorxador, actual Museu de Tortosa, o espais nous com la plaça de la Catedral o, d’aquí a molt poc, la museïtzació de les restes a la Cota Zero, compta des d’ara amb un nou element que s’uneix a la llista per tal de reforçar l’atractiu que té Tortosa com a ciutat històrica. Em refereixo al nou passeig del Castell, que uneix la plaça de l’Absis amb la pujada a la Suda, i que ha estat objecte per part de l’Ajuntament d’una intervenció urbanística molt ambiciosa i amb una complexitat logística evident, que ha transformat per complet aquest espai.

Els tortosins i les tortosines que en algun moment hagin passat per l’antic carrer dels Capellans, abans de l’actuació, recordaran la imatge que presentava aquell espai. Era difícil transitar-hi a peu per la manera com estava configurada la vorera. A més, s’hi havien anat generant solars buits i restes d’antigues cases que havien anat quedant abandonades, amb el consegüent retrocés que això suposava en el terreny urbanístic.

Per això, el Govern municipal ens vam posar com a objectiu revertir el procés que es produïa en aquest espai, com hem anat fent durant els últims anys a tot el nucli antic, on hem actuat urbanísticament en tots els carrers, en totes les places, generant nous equipaments que ajudin a retornar l’activitat i la vida als barris del centre històric, i que suposin una millora general per a la gent que hi viu.

El nou passeig que hi vam projectar és ara ja una realitat. Us convido a passejar-hi, si encara no ho heu fet, perquè hi podreu gaudir d’una perspectiva del patrimoni diferent de la que solem veure: observar el castell des de la seua base reforça la magnificència que té quan el mirem des de qualsevol punt de la ciutat. A més, també tenim una visió directa de tota la part posterior de la catedral, amb les estructures de l’absis a primera vista.
Per complementar-ho, vam encarregar a l’il·lustrador Ignasi Blanch que ens preparés un seguit de figures que representen diferents personatges rellevants dels més de 2.000 anys d’història de Tortosa. Conformen l’anomenat passeig de les Cultures, que s’estén des de l’inici del passeig de Ronda, a Remolins, fins a la part superior dels Reials Col·legis, al Rastre, i que ens ajuden a fer un viatge per descobrir les diferents etapes que ha viscut la ciutat. Volem seguir potenciant aquest espai, i per això ja ens hem posat a treballar per seguir ampliant aquest passeig històric amb nous elements que volem anar afegint properament.

Amb el passeig del Castell hem fet una passa important, però volem que vagi més enllà, encara. I per això hem iniciat el procés per a l’expropiació dels antics edificis situats a la part superior de la plaça de l’Absis, que es troben majoritàriament abandonats. Això ens permetrà donar continuïtat al nou passeig fins a unir-lo amb el passeig de Ronda, i d’aquesta manera també podrem posar encara més de relleu la silueta del castell.

La transformació que suposa el nou passeig és una acció més de les que hem fet el Govern de Tortosa per millorar el conjunt del nucli antic. Seguim treballant per oferir la millor de les imatges que podem donar del nostre patrimoni a tota la gent que ens ve a visitar. Som conscients que encara hi ha feina per fer, especialment pel que fa a la part dels immobles que són en mans de propietats privades. Per això, el treball que fa l’Ajuntament a peu de carrer ha d’anar acompanyat del treball que correspon a les propietats dels edificis. Fa anys que esperonem aquesta tasca mitjançant la dotació de subvencions per a la rehabilitació d’edificis del nucli antic i, enguany, una vegada més, ho hem tornat a incloure al pressupost municipal amb una dotació més elevada d’aquella de què disposàvem en l’anterior pressupost. Per això, un cop més, animo aquelles propietats d’immobles del nucli antic que facin el pas i s’acullin a les ajudes. La ciutat sencera se’n beneficiarà. Mentrestant, des del Govern seguirem impulsant accions que ens ajudin a transformar el nucli antic i a anar avançant en la seua recuperació.

Meritxell Roige i Pedrola
Meritxell Roige i Pedrola
portaveu del grup municipal de Junts per Tortosa
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 67 = 77

Últimes notícies