HomeSense categoriaUn nou joc de taula ebrenc combina gastronomia, oficis i sobretot expressions...

Un nou joc de taula ebrenc combina gastronomia, oficis i sobretot expressions amb molt d’humor i identitat territorial

TERRES DE L’EBRE // L’Il·lustrador Hernan en H i el dissenyador gràfic Joan Marc Clofent han creat un joc de taula que combina el parlar, la identitat, l’humor i les professions més típiques de les Terres de l’Ebre. Llépol és un joc de cartes per comandar un restaurant i servir-hi plats tradicionals del territori. L’objectiu és convertir-se en “l’amo del carxofar” i divertir-se entre més d’un centenar d’expressions autèntiques i pròpies de l’Ebre, com ‘Cop de ratera’, ‘Alsa pataca!’ o ‘Ta tia monja’. Els creadors necessitaven 6.000 euros per fer el llançament del joc a la tardor. Els han aconseguit en només 3 dies a través d’una campanya de mecenatge que permet precomprar el joc o promocionar-s’hi. Algun mecenes pot, fins i tot, ser-ne protagonista.

Dos exalumnes d’Esardi, l’Escola d’Art i Disseny d’Amposta, han creat Llépol, un joc de cartes que relaciona la gastronomia i els oficis de l’Ebre amb les expressions “més xaladores” i identitàries del territori. Hernan en H és il·lustrador i creador de la marca Del Terreno amb la qual “salvaguarda i dona vida a les paraules típiques de les Terres de l’Ebre que li donen identitat com a poble”. Ho fa amb divertides il·lustracions que estampa en samarretes, bosses o davantals, entre d’altres. Les recull de poble en poble, perquè a l’Ebre cada municipi té un parlar, i aconsegueix amb els seus dibuixos que els ebrencs s’hi sentin identificats a la vegada que es bolca a conservar frases dels padrins i els iaios, en perill d’extinció.

“Durant el confinament, el temps passava molt a poc a poc i ‘i som de cul de mal assiento’ i teníem la necessitat d’anar a veure la iaia i agafar els túpers i trobar-nos amb els amics i fer la xerrada” i d’aquestes inquietuds que explica l’il·lustrador va nàixer la idea del joc, juntament amb Joan Marc Clofent, dissenyador i creador de l’estudi de comunicació visual 5doctubre i soci de l’agència de màrqueting digital Infotic Studio.

Llépol és un joc de taula amb cartes que consisteix a obrir un restaurant i servir als clients els plats típics del territori. S’han de fer servir paraules i frases com ‘fato, vianda, pastissets de cabell d’àngel, arròs col i fesols o suquet de peix”. Amb més de cent cartes es fa valer la identitat territorial d’una manera molt divertida. “La idea és que inclogui moltes expressions de l’Ebre però tenim també una gastronomia pròpia i oficis molt del ‘terreno’, com camàlic o terrissaire. Es tracta d’intentar jugar amb les expressions i amb la gastronomia d’aquí”, ha apuntat Hernan.

Hi poden jugar entre 3 i 6 persones i podria convertir-se en el joc estrella el pròxim Nadal a les Terres de l’Ebre. El llançament oficial es farà a l’octubre i ja està garantit perquè en només tres dies han assolit el finançament necessari per fer-ho, 6.000 euros. S’ha aconseguit amb una campanya de mecenatge que acabarà l’11 de juliol, on es pot precomprar el joc però també ser-ne espònsor i publicitar-s’hi. “Volem que es vegi com un producte de proximitat i tot i que hem assolit l’objectiu gràcies a particulars i empreses col·laboradores, obrim la porta perquè moltes empreses es puguin sumar al projecte. Es tracta de vendre aquí coses molt nostres”, ha apuntat Hernan. Entre les recompenses es pot optar per ser un dels protagonistes del joc i també s’ha obert un concurs entre els mecenes per incloure algun ofici particular de l’Ebre o algun personatge, “com podrien ser els Quicos”.

Tot i idear-se com un “producte de proximitat”, també és un joc que esperen que es vengui arreu de Catalunya. Fora de les Terres de l’Ebre, encara pot arrencar més rialles i sobretot ensenyar i fer pròxim un parlar molt desconegut arreu del país. “Ho entendran segur, tot i que algunes paraules estan mal escrites expressament perquè les diem així”, ha apuntat l’il·lustrador. I és que la marca Del Terreno ja va sorgir d’una anècdota personal d’Hernan. L’il·lustrador havia ensenyat a parlar català a un amic francès que en arribar a la universitat es va adonar que aquell català que havia après al Delta semblava un altre idioma diferent del català acadèmic. “Parlem diferent i va ser això la llavor per crear aquests productes, per ensenyar a la resta de gent com parlem i ens expressem”, ha defensat Hernan. El joc Llépol vol contribuir una mica més perquè l’experiència dialectal que causen els ebrencs quan aterren en altres territoris de parla catalana deixi de ser una sorpresa.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

88 + = 95

Últimes notícies