Un planeta, una salut

La salut i el benestar de les persones està completament vinculada a l’estat dels ecosistemes. Totes les malalties emergents els darrers decennis provenen de la combinació entre la intrusió humana en ambients naturals i la degradació dels ecosistemes associats a canvis demogràfics i econòmics.

La destrucció d’hàbitats naturals fa augmentar el risc de zoonosi, a l’incrementar el contacte entre els éssers humans i els animals salvatges.

Una zoonosis és una malaltia infecciosa que ha passat d’un animal a les persones. Els patògens zoonòtics poden ser, principalment: fongs, bacteris, virus i paràsits. Se poden propagar als humans per contacte directe o per mitjà dels aliments, l’aigua o el medi ambient.

Segons l’OMS, hi ha més de 200 tipus coneguts de zoonosi. Alguns exemples serien la pesta bubònica i la tuberculosi (origen bacterià); l’anisakis i la toxoplasmosi (paràsits); la tinya (fongs); l’ebola, la grip aviar, el
zika i la Covid-19 (vírics).

Els patògens causants d’aquestes malalties, i les seves posteriors mutacions, com ja hem indicat, provenen de la fauna salvatge i arriben a les persones a través de les intenses transformacions que produïm en el medi natural.
El 22 d’agost se va produir l’Earth Overshoot Day. És el dia en què la demanda de recursos naturals supera el que la Terra és capaç de regenerar en un any.

Fa dos setmanes sortia a la llum l’Informe Planeta Viu 2020, de l’organització no governamental WWF. Revela unes xifres esgarrifoses: les poblacions mundials de mamífers, ocells, rèptils, amfibis i peixos han disminuït un 68% de mitjana els darrers 50 anys. Aquest índex se calcula a partir de l’estat de conservació de més de 4.000 espècies de vertebrats d’arreu del món. Marco Lambretti, director de WWF, assegura que l’acceleració de la pèrdua de biodiversitat en els últims anys és un “ecosuïcidi”.

I aquesta setmana, la Secretaria del Conveni sobre la Diversitat Biològica ha publicat el 5è informe sobre la Perspectiva Mundial sobre la Diversitat Biològica. Aquest document sintetitza abundants proves del declivi global de la biodiversitat, a un ritme sense precedents i indicant que les pressions que causen aquesta disminució s’intensifiquen.

Per concloure, cal recordar que el món funciona com un sol organisme, on totes les espècies estan connectades, i natros en som una més. La nostra vida depèn del medi que ens envolta i dels altres éssers vius. Cal remarcar que la biodiversitat ens protegeix mitjançant la diversitat d’interaccions entre totes les espècies i fa que se controlen unes a les altres, autoregulant-se. En un sistema ric en espècies les probabilitats que se desenvolupen virus és menor.

Biodiversitat i els serveis que ens proporciona, fonamentals per al nostre benestar i el de les generacions futures.

Xavi Abril
Xavi Abril
Parc Natural del Delta de l'Ebre
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

35 + = 37

Últimes notícies