HomeSocietatUna nova femella arriba al niu d'àguiles calçades que es pot veure...

Una nova femella arriba al niu d’àguiles calçades que es pot veure en directe al parc natural dels Ports

Enguany és la sisena campanya en què es pot seguir en directe -24 hores- la vida d’una de les parelles d’àguiles calçades que venen al parc natural dels Ports a criar. Enguany la femella ha canviat. La biografia d’aquesta espècie descriu que són animals “fidels al territori, però no a la parella“, però des que se les seguia –de l’any 2011- els dos membres s’havien retrobat cada any al niu. L’emissió en directe – per Youtube- de la nidificació es fa des del 2017. Això ha permès els tècnics concretar aspectes de la seva dieta, com que les preses que escullen són abundants fora del massís. Cada dia fan desplaçaments d’uns 15 quilòmetres per caçar conills que van a buscar a la plana del Montsià.

Havia passat en altres campanyes que el mascle de la parella d’àguiles calçades a la qual es fa seguiment en directe, arribava abans i compartia el niu amb una altra femella fins que arribava “la resident“. Enguany, la femella ha canviat. És difícil saber què ha passat amb l’àguila que feia 11 anys que venia a criar en aquesta zona dels Ports i a la qual es fa seguiment en directe amb una webcam des del 2017.

Com ha destacat Joan Mestre, tècnic del parc natural dels Ports, aquest seguiment 24 hores els ha permès aprendre “moltes coses” de l’espècie, i sobretot “concretar” com desenvolupen aspectes de la seva biologia de reproducció i de la seva alimentació dins del massís com, per exemple, quines preses aporten al niu i quin és el membre de la parella que contribueix més, que és el mascle. La femella surt a caçar només quan els polls són grans.

El seguiment de la parella ha permès detectar que els aliments que aporten al niu són “poc abundants” al parc natural i, per tant, surten cada dia per aconseguir les preses. “És una cosa que no ens pensàvem, creiem que s’alimentaven amb aliments que trobaven aquí”, ha reconegut Mestre. Però els conills que porten al niu venen “probablement” de la plana del Montsià i les àguiles es mouen uns quinze quilòmetres o més, cada dia, per obtenir les preses. En aquest aspecte no es pot interferir. “De forma natural“, la quinzena de parelles d’àguiles calçades han trobat aquest nínxol per alimentar-se i no es pot canviar “res” perquè ho puguin fer dins del massís. “Una pineda de pi roig rarament tindrà poblacions de conill com les que hi ha a la plana del Montsià“, ha explicat el tècnic.

Aquesta és una espècie migratòria transsahariana. Marxen al setembre i passen l’hivern al sud del Sàhara tot i que cada vegada es detecten més parelles que venen a passar l’hivern en zones humides del Mediterrani, com el delta de l’Ebre, on ja hi ha una població hivernant petita, d’uns 20 exemplars. A finals de març i principis d’abril tornen a la zona de cria, sempre la mateixa.

Canal de Youtube

Una de les descobertes que s’han fet els tècnics amb el seguiment en directe per Youtube d’aquesta parella, és que les àguiles, abans de marxar, preparen el niu on criaran l’any següent. Això ha permès encertar en la col·locació de la càmera web perquè un cop arriben als Ports ja no es pot destorbar les parelles. “Aquests anys hem instal·lat la càmera al niu que arrangen per la temporada següent i ha funcionat“, ha destacat Mestre.

Aquesta canal de seguiment i el bloc on es fa difusió del projecte tenen cada vegada més seguidors – 2.703 subscriptors-. El canal de Youtube supera les 900.000 visualitzacions (933.831 visualitzacions segons les últimes dades) i acumula 146.100 hores de visualització. Els espectadors ajuden els tècnics amb aportacions dels comportaments que detecten i veuen. L’audiència ha estat especialment alta durant els dos anys de pandèmia, sobretot durant els confinaments. “Com no es podia sortir a camp, era una finestra al bosc i hem augmentat molt el nombre de visitants“. El canal té seguidors a més d’una vuitantena de països de tot el món.

Les cries

Les parelles d’àguiles calçades solen pondre dos ous, però els anys que el nombre de preses es baix tenen un mecanisme per “ajustar la pollada” i que només un dels polls vagi endavant. No sé sap molt bé que fan aquests polls quan arriben a la maduresa sexual, al cap de dos anys. “El que se sap és que el primer any de vida no retornen a les zones de cria“, ha explicat el tècnic dels Ports. Científics de Madrid han instal·lat emissors GPS a alguns polls d’aquesta espècie per fer radioseguiment i resoldre aquest interrogant.

L’àguila calçada ( Hieraaetus pennatus) és un rapinyaire forestal de mida mitjana, amb una envergadura d’1,20 metres. És una de les dotze espècies de rapinyaires diürns que nidifiquen regularment als Ports, en rodals de bosc de pinassa i de pi roig.

Radioseguiment de ducs

Els tècnics del parc natural dels Ports també han ajudat en el projecte de l’entitat Birding Natura i Endesa per anellar i posar en marxa el radioseguiment de dos polls de duc –d’uns 40 o 50 dies- a l’entorn del parc natural dels Ports. Segons declara la companyia elèctrica, “els darrers estudis apunten que la meitat de les morts d’exemplars d’aquesta espècie no són per causes naturals“, sinó per persecució directa, atropellaments, intoxicacions per raticides col·lisions, electrocucions, o altres.

El marcatge dels polls de duc dels Ports és la tercera fase d’un projecte que s’estén per altres indrets del país – les Garrigues, Baix Empordà i la Catalunya Central- i en el qual també es va instal·lar una càmera que permet veure en directe un niu amb cinc polls en un espai lleidatà. Als Ports es fa un cens anual –a la tardor- de la població i les parelles de ducs que crien al massís i intercanviaran amb Endesa i Birding Natura de la informació que resulti del projecte.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

43 + = 51

Últimes notícies