HomeOpinióFirmes setmanarilebre.catUna nova mirada de futur, tot valorant el llegat dels nostres avantpassats

Una nova mirada de futur, tot valorant el llegat dels nostres avantpassats

El ric patrimoni històric de Tortosa i la cultura representen una gran oportunitat per al desenvolupament econòmic i social de la nostra ciutat. Sempre ho hem dit, i és per això que hi estem treballant, per posar-lo en valor i convertir-lo de forma estratègica en una aposta de ciutat i territori. De fet, són diferents les línies d’actuació que tenim en marxa: la primera, al voltant dels 6 quilòmetres de muralles i castells, únics a Catalunya i a la Península per la seua quantitat i varietat. En aquest sentit, estem impulsant un circuit verd que reconnectarà totes les fortificacions des d’Orleans fins a la muralla de Remolins, tot passant pel portal de Tarragona, Bonet i les Avançades. Un circuit de via pedalable amb aparcaments de benvinguda als turistes, senyalització de les muralles, millora de l’enllumenat i vegetació que han de convertir totes les fortificacions en una gran oportunitat per a la ciutat. Nogensmenys és també important l’actuació que aquesta tardor iniciarem amb la recuperació de les galeries subterrànies del Castell de la Suda, amb el pou i forns així com nous accessos amb la rehabilitació de la Poterna del General Ortega, amb un pressupost de més de 4 milions d’euros que, de la mateixa manera que en els prop d’1 milió del circuit verd, són finançats íntegrament pels fons europeus. I també en aquesta línia, en el pressupost municipal d’enguany, hem inclòs la rehabilitació integral del fortí de Bonet, al darrere dels Josepets, una reivindicació dels Amics dels Castells, una fortificació en perill de ruïna des de fa segles que ara recuperarà la seua esplendor.

Tanmateix, també tenim altres actuacions previstes com la recuperació del Balneari del Porcar, que ha de servir per a potenciar el call jueu, així com el projecte de recuperació de l’anomenada sinagoga que estem redactant conjuntament l’INCASÒL i el govern de la ciutat.

Un govern que ha enderrocat les cases de la plaça de l’Absis donant una nova perspectiva tant de la Suda com de la Catedral que ha d’esdevenir icònica i que resoldrem de manera definitiva els pròxims anys després de les excavacions arqueològiques i un concurs d’idees. També en aquest sentit, i al mateix barri del Castell, estem actuant per construir habitatges per a joves, amb noves promocions que tornin a donar vida i oportunitats a la ciutat històrica. Una ciutat històrica que ha estat seleccionada amb el projecte de Barris amb Futur, l’avantsala de la nova Llei de Barris, que vam presentar fa poques setmanes i que hem aconseguit havent estat seleccionats entre poques ciutats del país després del treball intens que hem pogut fer durant aquests primers mesos de mandat.

A poc a poc anem avançant, i com deia al principi, amb una mirada estratègica que també posa en valor la cultura perquè crea una ciutadania més rica, més feliç i també genera més oportunitats econòmiques. Per això aquests dies els carrers i places s’han tornat a omplir de música de piano de la mà del festival Toca’m, que es consolida, com la resta d’esdeveniments culturals que durant tot l’estiu ompliran de vida Tortosa. Això sí, amb una novetat, ja que enguany també serem la primera ciutat catalana – la setena de l’estat- en acollir el Fòrum de Cultura i Ruralitats gràcies a l’acord entre el nou Ajuntament i el Ministeri de Cultura, un fòrum que portarà gent de tot l’estat durant tres dies per debatre sobre la cultura als territoris rurals i que a la vegada aprofitarem per a donar-nos a conèixer com a ciutat a tants i tants experts del món de la cultura que ens visitaran.

En definitiva, patrimoni i cultura són sinònims de passat i present però sobretot de futur i il·lusió. Una il·lusió per construir una ciutat que miri amb orgull la seua història, sense nostàlgia, potenciant en positiu la nostra singularitat en un món cada vegada més globalitzat.

Un món on volem ser-hi amb més autoestima i oportunitats. Un món que avança i que es mou de la mà de la cultura i del patrimoni en aquelles ciutats que, com la nostra, amb més de 2.000 anys d’història fruit del llegat dels nostres avantpassats, l’hem de saber valorar i aprofitar.

Jordi Jordan Farnos
Jordi Jordan Farnos
Alcalde de l'Ajuntament de Tortosa
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 70 = 77

Últimes notícies