HomeTurismeUna ruta del vi per a descobrir una denominació d’origen emergent

Una ruta del vi per a descobrir una denominació d’origen emergent

A la Terra Alta s’hi cultiva vi des d’èpoques ancestrals, però ha estat en els darrers quinze anys que els elaboradors han canviat rutines i han creat vins nous. S’hi ha consolidat una nova fornada de viticultors i enòlegs acostumats i entossudits a explorar camins; jóvens formats i viatjats que treballen per a reinterpretar les vinyes i el terrori; que conviden a l’optimisme i certifiquen que les paraules que Josep Pla va escriure ja fa uns anys sobre la Terra Alta “És un país llunyà, somort, àton, i sembla viure en una convalescència accentuada” han caducat.

Aquelles percepcions de l’escriptor empordanès ja no tenen sentit en un territori que ha consolidat la DO Terra Alta, com una de les regions vinícoles emergents del nostre país. Per a qui li agrade el vi, esta revolució terraltina ha estat un regal, perquè a l’Ebre mai havíem gaudit de tanta varietat i qualitat vinícola al costat de casa. “D’entre les diverses varietats de garnatxa, aquí s’hi cultiva sobretot la blanca. La Terra Alta produïx 90% d’esta varietat a Catalunya i el 33% de la producció mundial. Això ens fa únics. Volem que el món identifique el vi de garnatxa blanca amb la Terra Alta”, comentava Joan Arrufí, president de la Denominació d’Origen Terra Alta, en el marc del Concurs Internacional de Garnatxes que fa dos anys es va celebrar a la comarca. I esta singularitat es pot tastar de mil i una maneres,  perquè  els  darrers anys, els cellers i els allotjaments rurals de la comarca han apostat per l’enoturisme i han obert les portes a visites a les vinyes, tallers d’iniciació al tast de vins, maridatges i esmorzars de pagès.

Sempre combinats amb la descoberta del patrimoni històric (com per exemple, el nucli antic de Batea o els espais de la Batalla de l’Ebre), dels espais naturals (com el massís dels Ports) i la cuina local en uns restaurants que treballen amb producte de proximitat. El calendari d’activitats també inclou la festa de l’Eclipsi de la Garnatxa Blanca i la Fira del Vi de Batea a l’estiu; la Festa de la Verema a l’Antiga de Corbera a l’octubre; la Festa del Vi de Gandesa al novembre; la Festa del Vi Novell de Bot al gener i l’obertura d’àmfores del vi de la Passió de Vilaba dels Arcs per Setmana Santa. Consulteu el web www.doterraalta.com/larutadelvi per a conèixer-ne tots els detalls.

ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

6 + 2 =

Últimes notícies