L’energia nuclear es consolida com una alternativa viable a l’emissió de gasos i l’escalfament global. La Cimera del Clima de les Nacions Unides (COP28) que s’ha celebrat a Dubai ha certificat l’aposta de 22 països per tal de triplicar la potència instal·lada d’energia nuclear de cara al proper 2050.
En un document, han destacat “el paper clau de l’energia nuclear per aconseguir les zero emissions que provoquen l’efecte hivernacle de cara al 2050”. Tot i això, l’Estat espanyol s’ha exclòs de l’acord i seguix amb el calendari previst de tancament de les centrals nuclears, que acabarà el 2035.
Els estats que han signat l’acord volen incentivar la proliferació d’energia nuclear en les properes dècades i a escala mundial. Per això, convidaran també a les institucions financeres internacionals a incloure la construcció de noves plantes nuclears dins la seua política d’incentiu i finançament de les noves instal·lacions de producció elèctrica. “L’energia nuclear ha tornat. Necessitem que el Banc Mundial i les institucions financeres incloguen l’energia nuclear dins la seua política de préstecs energètics”, recull l’acord. El mateix document posa èmfasi també en “la singularitat de cada país” a l’hora de promoure noves instal·lacions nuclears. A més, també se subratlla la necessitat de garantir la plena seguretat d’operació de les plantes d’acord amb els estàndards més elevats de seguretat dins la indústria atòmica.
Els països que han signat el document dins la COP28 són els Estats Units, Bulgària, el Canadà, Emirats Àrabs Units, Eslovàquia, Eslovènia, Finlàndia, França, Ghana, Hongria, Japó, Marroc, Moldàvia, Mongòlia, Països Baixos, Polònia, Regne Unit, República Txeca, Corea del Nord, Romania, Suècia i Ucraïna. D’esta manera, l’Estat espanyol s’ha exclòs i no ha volgut formar part de l’acord multilateral de foment de l’energia nuclear i noves plantes de producció.
L’executiu de Pedro Sánchez, pocs mesos d’arribar al Govern, el 2019, va establir un calendari de tancament progressiu de les centrals nuclears espanyoles. El pla ha de començar ja el 2029 i està previst que l’última central en dixar de produir ho faça al 2035. En concret, la central nuclear d’Ascó I hauria d’acabar la seua activitat el 2030 i la d’Ascó II, el 2032, mentre que Vandellòs II seria la darrera central nuclear en desconnectar-se de la xarxa elèctrica, el 2035. Tot i la tendència internacional de tornar a incentivar l’energia nuclear com a alternativa al canvi climàtic, i també les veus dins les elèctriques i alguns lobbies -també ecologistes- que han reclamat una revisió del calendari de tancament, des del PSOE s’han mantingut ferms en mantenir el calendari de tancament. Alemanya és el principal referent en la política de tancament que duu a terme l’executiu espanyol, davant una tendència europea a obrir nous reactors.
El calendari de tancament, ja proper, ha començat ja a influir en les negociacions entre treballadors de les centrals nuclears d’Ascó i l’empresa gestora, ANAV. Des dels sindicats han demanat que es garantisca l’estabilitat de la plantilla almenys fins un any després del tancament de les nuclears, un acord que estaria a punt d’arribar. La plantilla d’Ascó i Vandellòs ha organitzat ja diverses protestes a les portes de les centrals nuclears per tal de pressionar l’empresa a un acord i la signatura d’un nou conveni col·lectiu.