HomeAgriculturaUnió de Pagesos considera inútil la modificació de la norma sobre la...

Unió de Pagesos considera inútil la modificació de la norma sobre la qualitat de la mel del Govern de l’Estat

Unió de Pagesos considera que el Reial decret que modifica la norma sobre la qualitat de la mel que ahir va aprovar el Consell de Ministres del Govern de l’Estat per adaptar-se a la legislació de la Unió Europea no serveix per resoldre les demandes del sector de l’apicultura que —com va fer evident a la mobilització a Madrid del 28 de gener— acusa la competència deslleial que s’exerceix sobre la mel, fins al punt de situar l’apicultura d’aquí en una greu crisi de viabilitat.

El sindicat apunta que si bé la modificació de la norma obliga a fer constar en l’etiqueta els percentatges del país o països d’origen de la mel (fins ara només era obligatori l’origen sense percentatges), això, per exemple, no resoldrà l’engany recurrent de fer passar xarop —és a dir, glucoses d’origen vegetal que s’extreuen per exemple del blat de moro, l’arç, la canya, entre d’altres— per mel. A més, Unió de Pagesos no s’explica que es permeti barrejar mels de diferents orígens, llevat que sigui per interessos comercials que devaluen la producció local de qualitat o per adulterar el producte, ambdós motius, del tot reprovables.

Per resoldre aquest greuge, Unió de Pagesos insisteix en el fet que cal una regulació amb més controls en l’entrada de productes apícoles de països tercers per garantir la correcta traçabilitat alimentària i contra l’adulteració amb xarops de les importacions massives de mel i que legislativament s’aprovi un mètode analític homologat que permeti discernir entre xarop i mel; així, un cop es tinguin clares les normes del joc, no es podran fer més trampes o, si més no, si s’incorren en males praxis podran ser perseguides i penalitzades.

Per acabar, Unió de Pagesos valora que el Departament d’Agricultura hagi entomat la proposta del sindicat i de les associacions d’apicultors d’impulsar una marca col·lectiva per fer valdre la mel catalana, una iniciativa que ha de contribuir a la preservació del sector de l’apicultura a casa nostra. Cal recordar que la mel produïda a Catalunya i a l’Estat contribueix a enriquir la biodiversitat i el manteniment del medi rural. El 75% dels aliments que consumim i el 84% de les plantes silvestres depenen de la pol·linització de les abelles.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

Últimes notícies