HomeSocietatUnió de Pagesos demana canvis de gestió a la Reserva dels Ports...

Unió de Pagesos demana canvis de gestió a la Reserva dels Ports perquè dixe de ser un reservori de senglars

Unió de Pagesos denuncia que des de mitjan febrer no s’ha fet cap batuda de senglar ni dins de la Reserva de Caça dels Ports ni en algunes àrees privades de caça limítrofs, tot i que la temporada de caça del senglar s’allarga fins a l’últim diumenge de març i després es poden sol·licitar permisos per a fer batudes o aguaits fora de campanya. Tot plegat ha fet, segons el sindicat, que les zones en les quals no es caça s’hagen convertit en llocs ideals per a la cria del senglar i, després, les poblacions es desplacen a les zones de cultiu i provoquen danys importants a l’agricultura.

Per això, UP va proposar estèrilment este dimecres, a la reunió de la Junta Consultiva de la Reserva, una modificació substancial de la gestió i dels límits de la Reserva de Caça dels Ports de Tortosa i Beseit, per a poder combatre millor un increment de població de senglars que afecta tot Catalunya -l’Ebre no és ni de bon tros el territori amb densitat més alta- i que ha estat objecte d’un Pla de xoc específic del Departament d’Acció Climàtica per al període 2022-2025.

UP lamenta que la Reserva de Caça dels Ports Tortosa i Beseit actue com a reservori de senglars. En primer lloc, perquè assegura que només es caça a la meitat dels terrenys inclosos a la reserva. A més a més, el nombre de batudes per quilòmetre quadrat, com ja va destacar esta publicació el mes de gener passat, és de les més baixes d’entre els 21 observatoris catalans del Programa de seguiment. A l’àmbit controlat dels Ports, que inclou prop de 29.000 hectàrees, es van fer, la temporada 2021/22, 0,2 batudes per quilòmetre quadrat, xifra molt inferior a la mitjana global (0,9). El sindicat remarca, en segon lloc, que es caça en unes condicions poc efectives: es limita el nombre i la raça dels gossos i els dies de caça. Segons les dades de Programa de seguiment, s’ha caçat de mitjana el 34 % dels senglars observats a les batudes, efectivitat de caça inferior a la mitjana dels darrers cinc anys, que és del 38 %. Per tot plegat, el sindicat majoritari entre la pagesia reclama modificacions en la gestió de la Reserva que afavorisquen la pressió cinegètica sobre el senglar, que s’ha convertit en un autèntic maldecap, no només per als agricultors sinó també per als conductors.

Segons va traslladar, però, a esta publicació el coordinador comarcal d’Unió de Pagesos al Baix Ebre, Carlos Sanz, els màxims responsables de la Reserva de Caça haurien rebutjat fer canvis importants. “Només han accedit a fer batudes al mes de març de cara a l’any vinent”, va aclarir.

Unió de Pagesos també considera que cal revisar les senyalitzacions i mapes per a aclarir la situació de finques privades incloses en la Reserva de Caça com a forest pública.

Redaccio
Redaccio
Periodistes
ARTICLES RELACIONATS

DEIXA UNA RESPOSTA

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu aquí el vostre nom

+ 53 = 59

Últimes notícies